Bruschetta semplice
Prostota jest zawsze elegancka. Semplice znaczy prosty, ponieważ takie jest przygotowanie tej bruschetty. Zaledwie cztery składniki doprawione szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu a efekt wspaniały. I właśnie, między innymi, za tą zachwycającą prostotę uwielbiam kuchnię włoską...Składniki na 2 porcje:
- 4 niewielkie kromki chleba razowego
- oliwa z oliwek Extra Vergine
- 3 małe pomidorki
- świeża bazylia
- sól
- świeżo zmielony, czarny pieprz
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 bez.
Chleb nacieramy oliwą z oliwek.
Pomidorki sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki, po czy układamy na chlebie.
Posypujemy szczyptą soli i obfitą ilością pieprzu.
Pieczemy 15 minut, aż chleb się lekko zrumieni.
Posypujemy świeżą bazylią i podajemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)