poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Bruschetta semplice

Bruschetta semplice

Prostota jest zawsze elegancka. Semplice znaczy prosty, ponieważ takie jest przygotowanie tej bruschetty. Zaledwie cztery składniki doprawione szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu a efekt wspaniały. I właśnie, między innymi, za tą zachwycającą prostotę uwielbiam kuchnię włoską...



Składniki na 2 porcje:

  • 4 niewielkie kromki chleba razowego
  • oliwa z oliwek Extra Vergine
  • 3 małe pomidorki
  • świeża bazylia
  • sól
  • świeżo zmielony, czarny pieprz

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 bez.
Chleb nacieramy oliwą z oliwek.
Pomidorki sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki, po czy układamy na chlebie.
Posypujemy szczyptą soli i obfitą ilością pieprzu.
Pieczemy 15 minut, aż chleb się lekko zrumieni.
Posypujemy świeżą bazylią i podajemy.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)