poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Kremowy sernik

Kremowy sernik

Smakuje jak kawałek nieba, delikatny jak chmurka, puszysty, kremowy, rozpływający się w ustach... I bajecznie prosty do przygotowania :)



Składniki:

  • 500 g serka mascaprone
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstrakt z wanilii (opcjonalnie dodatkowo 1 laska wanilii)
  • drobno otarta skórka z 1 małej cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 duże jajka
  • 1 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 180 g śmietany 12% (bez zagęstników i stabilizatorów)
  • 70 g mlecznej czekolady

W dużej misce miksujemy mascarpone, jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, ziarenka z jednej laski wanilii, skórkę i sok z cytryny, mąkę oraz 100 g śmietany dopóki nie uzyskamy gładkiej masy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
Sernik wlewamy do niedużej formy (ja wykorzystałam taką o średnicy 20 cm). Formę następnie wkładamy do drugiej, większej, do której wlewamy gorącej wody do mniej więcej 2/3 wysokości formy z sernikiem. Jeżeli nie mamy przekonania co do szczelności foremki z ciastem, uszczelniamy ja podwójną warstwą folii aluminiowej.
Pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy około 50 minut. Sernik powinien być sprężysty, ale ścięty. Jeżeli mamy wątpliwości, trzymamy go trochę dłużej.
Wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i dajemy mu tak odpocząć przez godzinę.
W rondelku podgrzewamy (ale nie zagotowujemy) resztę śmietany, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.
Wyjmujemy sernik, polewamy czekoladą i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będzie chłodny wstawiamy go na kilka godzin ( najlepiej na noc) do lodówki.
Naczekamy się, ale warto :)

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Bardzo bardzo smaczny sernik... nie wiem co mi bardziej smakowało... sam lekki ser czy pyszna półpłynna czekolada :-P

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)