Gnocchi z suszonymi pomidorami i słonecznikiem
Delikatne, rumiane gnocchi połączone ze słodkimi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Szybkie, sycące i smakowite danie.Składniki na 2 porcje:
- 6 średnich ziemniaków
- 1 szklanka mąki plus dodatkowo do posypania stolnicy
- 1 jajko
- 2 łyżki ricotty
- sól
- świeży rozmaryn
- pięć suszonych pomidorów z oleju
- oliwa z oliwek do smażenia (można tez wykorzystać zalewę z pomidorów, która przesycona jest ich słodyczą)
- 1/4 szklanki ziaren słonecznika
- 2 łyżki startego parmezanu
- świeża bazylia
- szczypta suszonego peperoncini
W dużej misce mieszamy ze sobą ziemniaki, mąkę, ricottę, sól, listki rozmarynu i jajko. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Dzielimy na kawałki.
Z każdego kawałka formujemy wałeczek o średnicy około 2-3 cm. Ostrym nożem tniemy pojedyncze kluseczki, które spłaszczamy po środku palcem, aby z wyglądu przypominały poduszeczki. Gotowe gnocchi odkładamy na blat posypany obficie mąką.
Zagotowujemy wodę (ewentualnie ze szczyptą soli) i gotujemy partiami gnocchi. Czekamy, aż wypłyną na powierzchnię, dajemy im jeszcze chwilkę i wyławiamy. Odsączamy na sitku, aby pozbyć się wody.
Rozgrzewamy suchą patelnię i wsypujemy na nią słonecznik. Prażymy, aż będzie złotobrązowy, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aby się nie przypalił.
Zdejmujemy i odkładamy na talerzyk.
Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy gnochhi do zrumienienia. Doprawiamy solą i peperoncini. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w paseczki pomidory, słonecznik, parmezan oraz poszatkowane liście bazylii. Mieszamy i nakładamy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)