poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Gnocchi z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Gnocchi z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Delikatne, rumiane gnocchi połączone ze słodkimi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Szybkie, sycące i smakowite danie.



Składniki na 2 porcje:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 szklanka mąki plus dodatkowo do posypania stolnicy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ricotty
  • sól
  • świeży rozmaryn
  • pięć suszonych pomidorów z oleju
  • oliwa z oliwek do smażenia (można tez wykorzystać zalewę z pomidorów, która przesycona jest ich słodyczą)
  • 1/4 szklanki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • świeża bazylia
  • szczypta suszonego peperoncini
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie tłuczemy, aby nie było grudek.
W dużej misce mieszamy ze sobą ziemniaki, mąkę, ricottę, sól, listki rozmarynu i jajko. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Dzielimy na kawałki.
Z każdego kawałka formujemy wałeczek o średnicy około 2-3 cm. Ostrym nożem tniemy pojedyncze kluseczki, które spłaszczamy po środku palcem, aby z wyglądu przypominały poduszeczki. Gotowe gnocchi odkładamy na blat posypany obficie mąką.
Zagotowujemy wodę (ewentualnie ze szczyptą soli) i gotujemy partiami gnocchi. Czekamy, aż wypłyną na powierzchnię, dajemy im jeszcze chwilkę i wyławiamy. Odsączamy na sitku, aby pozbyć się wody.
Rozgrzewamy suchą patelnię i wsypujemy na nią słonecznik. Prażymy, aż będzie złotobrązowy, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aby się nie przypalił.
Zdejmujemy i odkładamy na talerzyk.
Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy gnochhi do zrumienienia. Doprawiamy solą i peperoncini. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w paseczki pomidory, słonecznik, parmezan oraz poszatkowane liście bazylii. Mieszamy i nakładamy.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)