środa, 10 kwietnia 2013

Eliche z łososiem i brokułem

Eliche z łososiem i brokułem



Lekkie, pełne kolorów i smaków świderki w śmietanowym sosie. Pyszny i zdrowy obiad w mniej niż 20 minut. :)



Składniki na 2 porcje:

  • 125 g makaronu eliche
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 brokuł
  • 180 g chudej smietanki
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki kremowego twarożku
  • 2 łyżeczki startego parmezanu
  • sól
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Zagotowujemy wodę i wrzucamy.
Czekamy aż się z powrotem zagotuje i od tego czasu liczymy 3 minuty, po czym odsączamy brokuła.
Będzie jędrny, zielony i chrupiący. Pyszny :)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente, po czym odsączamy na sitku.
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę.
Łososia dzielimy na niewielkie kawałki i podsmażamy, aby się lekko zrumienił.
Dodajemy listki rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie wrzucamy brokuła i makaron, wlewamy śmietanę i dodajemy parmezan.
Delikatnie mieszamy i trzymamy na ogniu około 1 minuty.
Podajemy gorące.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)