Cantuccini z pistacjami i migdałami
Pyszne, kruche ciasteczka do kawy lub deserowego wina. Wspaniały poobiedni deser. :)Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 40 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g migdałów w płątkach
- 30 g pistacji
- sól
Masło topimy i studzimy, po czym dodajemy do mąki.
Następnie dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii.
Szybko zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie.
Dorzucamy migdały i pistacje i wyrabiamy ciasto.
Formujemy trzy wałeczki o średnicy około 2 cm i odstawiamy je na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Pieczemy ciasto około 15 minut, aż zrobi się złote.
Wyciągamy z piekarnika i ostrożnie kroimy na pojedyncze ciasteczka, używając ostrego noża.
Rozkładamy cantuccini na blasze i pieczemy jeszcze około 10-15 minut, uważając, aby się nie przypaliły.
Przed podaniem odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego :)
Witam ja tez uwielbiam cantuccini i biscotti
OdpowiedzUsuńMusze wyprobowac Twoj przepis
Pozdrawiam
Ciocia Iza ;)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdą pyszne. Już życzę smacznego :-)
Usuń