środa, 10 kwietnia 2013

Cantuccini z pistacjami i migdałami

Cantuccini z pistacjami i migdałami

Pyszne, kruche ciasteczka do kawy lub deserowego wina. Wspaniały poobiedni deser. :)



Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g migdałów w płątkach
  • 30 g pistacji
  • sól
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
Masło topimy i studzimy, po czym dodajemy do mąki.
Następnie dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii.
Szybko zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie.
Dorzucamy migdały i pistacje i wyrabiamy ciasto.
Formujemy trzy wałeczki o średnicy około 2 cm i odstawiamy je na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Pieczemy ciasto około 15 minut, aż zrobi się złote.
Wyciągamy z piekarnika i ostrożnie kroimy na pojedyncze ciasteczka, używając ostrego noża.
Rozkładamy cantuccini na blasze i pieczemy jeszcze około 10-15 minut, uważając, aby się nie przypaliły.
Przed podaniem odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego :)






3 komentarze:

  1. Witam ja tez uwielbiam cantuccini i biscotti
    Musze wyprobowac Twoj przepis
    Pozdrawiam
    Ciocia Iza ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wyjdą pyszne. Już życzę smacznego :-)

      Usuń

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)