Koktajl bananowy
Pyszny i zdrowy lunch :)Składniki na około 600 ml:
- 500 ml maślanki (ja wykorzystałam tradycyjną, ale może być odtłuszczona)
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
- błonnik (ilość zgodna z zaleceniami producenta)
Błonnik pozytywnie wpływa na przemianę materii, poziom cholesterolu oraz ma działanie antynowotworowe. Ja wykorzystałam błonnik w postaci płatków zbożowych (takich jak do mleka). Ważne, aby przy zakupie zwrócić uwagę na skład, a konkretnie czy posiada cukier czy nie (oczywiście, lepiej żeby nie posiadał :) ). Można wykorzystać oczywiście błonnik w postaci aptecznej, w proszku, ale moim skromnym zdaniem, z reguły smakuje on jak cement :)
Miód wielokwiatowy jest słodki i pyszny. Poza tym dobrze wpływa na serce, reguluje ciśnienie, dodaje energii, redukuje zmęczenie.
Banany zawierają potas, błonnik i witaminę C. Zapewniają zastrzyk energii oraz uczucie sytości a zawarty w nich magnez oddziałuje antystresowo oraz wspomaga pracę umysłową.
Maślanka posiada właściwości podobne do odtłuszczonego mleka, ale jest lepiej przyswajalna. Zawiera witaminy z grupy B, które oddziałują na zdrowie całego organizmu.
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze i od razu pijemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)