Kwaśnica
Zupa, która nieodłącznie kojarzy mi się z wakacjami w górach. Sycąca, aromatyczna, przepyszna. Poniżej moja interpretacja tej klasycznej, góralskiej potrawy. :)Składniki na około 4 porcje:
- 40 dag wędzonej wędliny (ja użyłam indyka i polędwicy)
- 1,5 litra wody
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- pęczek włoszczyzny
- 30 dag kiszonej kapusty (opcjonalnie kilka łyżek soku z kapusty)
- ziele angielskie
- listek laurowy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Wędlinę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju na złoto.
Następnie wlewamy wodę, dodajemy włoszczyznę w całości, listek laurowy, sól, pieprz i zagotowujemy.
Ziemniaki również kroimy w dość drobną kostkę i dodajemy do zupy.
Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Kapustę lekko kroimy, tak aby zupę można było wygodnie zjeść łyżką :) i dodajemy do zupy razem z sokiem (jeżeli używamy).
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 20-30 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)