Rollsy po meksykańsku
Po meksykańsku, ponieważ tak mi się kojarzą. :) Z pikantnym sosem, słodkimi pomidorami i śliczną, słoneczną kukurydzą.Składniki na 2 porcje:
- 2 pełnoziarniste tortille
- 20 dag wędzonego indyka
- 1 duży pomidor lub 2 małe
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 1 marynowana papryka
- 1/2 papryczki pepperoncini
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
- świeży tymianek
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy indyka, aż się ślicznie zrumieni. Następnie dodajemy cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i pepperoncini i smażymy dalej, aż cebula się zeszkli.
Gotowy farsz odstawiamy.
Paprykę kroimy w paseczki.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Z gałązek tymianku odrywamy listki (małe, miękkie gałązki mogą zostać).
Każdą tortillę smarujemy ketchupem. Następnie wykładamy farsz, rozprowadzając go równomiernie.
Z boku, od którego zaczniemy zwijanie placka układamy pomidory.
Wykładamy kukurydzę, paprykę oraz tymianek.
Zwijamy ciasno i smażymy około 10 minut w 180 stopniach z termoobiegiem, aż się rollsy zrumienią.
Ostrym nożem przekrawamy każdą tortillę na pół pod skosem i wykładamy na talerz.
Skrapiamy oliwą z oliwek i podajemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)