niedziela, 7 kwietnia 2013

Rollsy po meksykańsku

Rollsy po meksykańsku




Po meksykańsku, ponieważ tak mi się kojarzą. :) Z pikantnym sosem, słodkimi pomidorami i śliczną, słoneczną kukurydzą.



Składniki na 2 porcje:

  • 2 pełnoziarniste tortille
  • 20 dag wędzonego indyka
  • 1 duży pomidor lub 2 małe
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 1 marynowana papryka
  • 1/2 papryczki pepperoncini
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Indyka i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy indyka, aż się ślicznie zrumieni. Następnie dodajemy cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i pepperoncini i smażymy dalej, aż cebula się zeszkli.
Gotowy farsz odstawiamy.
Paprykę kroimy w paseczki.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Z gałązek tymianku odrywamy listki (małe, miękkie gałązki mogą zostać).
Każdą tortillę smarujemy ketchupem. Następnie wykładamy farsz, rozprowadzając go równomiernie.
Z boku, od którego zaczniemy zwijanie placka układamy pomidory.
Wykładamy kukurydzę, paprykę oraz tymianek.
Zwijamy ciasno i smażymy około 10 minut w 180 stopniach z termoobiegiem, aż się rollsy zrumienią.
Ostrym nożem przekrawamy każdą tortillę na pół pod skosem i wykładamy na talerz.
Skrapiamy oliwą z oliwek i podajemy.

Smacznego :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)