Penne w ziołowym sosie
Pyszne, pełne smaku i koloru. Pachnące zioła, słodkie pomidory i wyrazisty sos. A wszystko w mniej niż 20 minut :)Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu penne
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 szklanka śmietany
- 15 dag wędzonej wołowiny
- 5 suszonych pomidorów
- świeży rozmaryn
- świeży tymianek
- świeża bazylia
- 1 malutka papryczka pepperoncini
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Gdy się ślicznie zrumieni, dodajemy bulion i śmietanę.
Zagotowujemy.
Pomidory kroimy w paseczki i razem z kaparami oraz listkami tymianku i rozmarynu dodajemy do sosu.
Doprawiamy solą, pieprzem i pepperoncini.
Redukujemy ogień i gotujemy na wolnym ogniu.
W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Gdy będzie al dente odsączamy go na sitku i dodajemy go do sosu.
Dorzucamy także parmezan oraz posiekaną bazylię.
Mieszamy i gotujemy około 1 minuty.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)