Roladki z camembertem
Potrzeba matką wynalazku :) Po zrobieniu pizzy zostało mi trochę ciasta drożdżowego i w ten sposób powstały roladki. Okazały się małymi kąskami idealnymi jako przystawka. Nadadzą się świetnie jako przekąski do grilla, na piknik czy majówkę. A ich przygotowanie jest niesamowicie banalne... :)Składniki na 5-6 sztuk:
- 1/4 ciasta na pizzę z tego przepisu
- 50 g sera camembert
- sól
- świeżo zmielony, czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.
Serek kroimy w plasterki i układamy w rzędach z przerwami około 2 cm na cieście.
Posypujemy solą i pieprzem (tego ostatniego nie żałujemy :) ).
Zwijamy w rulonik tak, aby plasterki sera były zgodne z kierunkiem zwijania.
Powstały wałeczek tniemy ostrym nożem na roladki.
Gotowe roladki układamy na blasze nasmarowanej oliwą.
Za pomocą pędzelka smarujemy wierzch oliwą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 12 minut.
Idealne na ciepło i na zimno.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)