Pizza z salami i pomidorami
Rozróżniam dwie wersje pizzy: we włoskim w amerykańskim stylu. Ta druga to typowa pizza, jaką znamy z większości pizzerii.: puszyste, grube ciasto, morze dodatków, mnóstwo ciągnącego sera i sosy. Wszystko w zasadzie pysznie, ale jakoś ciężko i kalorycznie... Włoska pizza to natomiast fuzja smaków na kruchym, chudym cieście. Tłuszcz pochodzi głównie z oliwy z oliwek, gdyż sera jest tu mało. No bo i po co zagłuszać warzywa i wędliny, które mówią same za siebie? A dodatek świeżych ziół sprawia, ze pizza pięknie wygląda, cudownie pachnie i łatwiej ją trawimy, gdyż zioła tj. bazylia ułatwiają trawienie... Takie pizze preferuję i kolejną jej odsłonę dziś prezentuję. A jakie są Wasze ulubione pizzunie? :)Składniki na 1 prostokątną pizzę na 2 osoby:
- 1/2 porcji ciasta z tego przepisu
- 1 duży, dojrzały pomidor
- 1 łyżka pasty z czarnych oliwek
- kilka plasterków salami
- 1/2 kulki mozzarelli
- 1 łyżeczka estragonu
- 2 łyżki suszonych pomidorów odsączonych z zalewy i pokrojonych w paski
- rukola
- czerwona bazylia
- zielona bazylia
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek do natłuszczenia blachy i posmarowania brzegów pizzy
Wykładamy na nią ciasto i wałkujemy je, aby kształtem pasowało do blachy.
Pomidor sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, usuwając zgrubienia od szypułek oraz pestki.
Na małej patelni rozgrzewamy pastę z oliwek. Dokładamy pomidor, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy chwilę, aż pomidor zacznie mięknąć.
Wykładamy na pizzę.
Na pizzy układamy salami i mozzarellę (najlepiej używać mozzarelli suchej bez zalewy, wtedy lepiej się piecze i nie puszcza tyle wody).
Oprószamy leciutko sola i do smaku pieprzem.
Za pomocą pędzelka nieosłonięte brzegi pizzy smarujemy cienko oliwą.
Pizzę pieczemy około 12 minut, aż brzegi się zrumienią w temperaturze 240 stopni.
W połowie czasu pieczenia możemy obrócić blachę, aby pizza równomiernie się upiekła.
Po wyjęciu pizzy, dekorujemy ją suszonymi pomidorami oraz bazylią i rukolą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)