poniedziałek, 2 września 2013

Cytrynowa babka z gorzką czekoladą

Cytrynowa babka z gorzką czekoladą

Są ciasta, które mi kojarzą się zawsze z popołudniową, poobiednią filiżanką herbaty. To właśnie do takich należy. Miękkie, nie suche, z gęstą, lśniącą polewą. W sam raz na popołudniową chwilę odpoczynku...


Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru (może być ciut mniej)
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki chudej śmietany
  • 2 niepełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki stopionego masła
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 100 gr gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka
Miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. 
Następnie dodajemy po łyżeczce śmietanę oraz przestudzone masło.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i również dodaję do jajek w małych porcjach.
Na koniec dodaję sok z cytryny.
Miksuję na gładką masę.
Piekę w temperaturze 175 stopni.
Po około 40 minutach sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone.
Jeżeli patyczek jest suchy, wyjmuję ciasto i zostawiam w formie do wystygnięcia.
Jeżeli jest mokry, piekę jeszcze trochę.
Po wystygnięciu wyjmuję babkę z formy i odcinam wypukłe dno.
Układam babkę na talerzu.
W małym garnuszku topię czekoladę, dodając po łyżce mleko i intensywnie mieszając.
Mleko wlewam powoli,a by kontrolować gęstość masy.
Powinna być gęsta, ale jednocześnie płynna, aby lekko spływała z babki.
Gotową masę wykładam na babkę, zostawiam na chwilę, aby lekko stężała.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)