Pizza hawajska
Pizza hawajska to klasyka, ja dziś przedstawiam moją interpretację tego cudownego wynalazku :) Pizzunia na cienkim, chrupiącym spodzie, z słodką nutką. Pozbawiona jest nadmiaru sera oraz tłustych sosów, zatem można się zajadać :)Składniki na 2 małe pizze:
- 1/2 porcji ciasta z tego przepisu
- 1 duży, dojrzały pomidor sparzony i obrany ze skórki
- 1/2 świeżego ananasa
- kilka plasterków chudej szynki bez konserwantów
- 2 plasterki goudy
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- 1/2 łyżeczki wędzonej, czerwonej papryki
- sól
- pieprz
- oliwa do natłuszczenia blachy i brzegów pizzy
- duży pęczek świeżej, czerwonej i zielonej bazylii
Powinny być cienkie o średnicy zbliżonej do talerza obiadowego (trochę mniejsze).
Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Pomidor kroimy w kosteczkę, usuwając pestki i stwardnienia od szypułek.
Przekładamy go do miseczki i ugniatamy widelcem, aby puścił trochę soku. lekko doprawiamy solą i pieprzem.
Smarujemy środki placków tak zrobionym sosem pomidorowym.
Posypujemy je estragonem i wędzoną papryką.
Następnie układamy ser porwany w palcach na drobne kawałki. Nie ma on przykryć całej pizzy, a jedynie leżeć gdzieniegdzie.
Podobnie postępujemy z szynką.
Ananas kroimy w kawałki i układamy obficie na pizzach.
Posypujemy żurawiną odsączoną z wody.
Możemy lekko oprószyć całość solą.
Puste boki pizz smarujemy cienką warstwą oliwy (dobrze użyć do tego celu pędzelka).
Pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni.
W połowie czasu pieczenia obracamy pizze, aby równo się zrumieniły.
Wyjmujemy, posypujemy obficie bazylią i podajemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)