Surówka z białej kapusty
Kapusta jest niskokaloryczna, korzystnie wpływa na włosy, paznokcie, stawy czy odporność. Innymi słowy, warto włączyć ją do swojego menu. Powyższą surówkę przygotujecie w chwilkę (zwłaszcza jeżeli macie elektryczną tarkę lub szatkownicę). Świetny dodatek do obiadu lub razem z pieczywem zdrowy lunch. Smacznego.Składniki na 1 miskę (ok. 4 porcje):
- 1 małą główka kapusty
- 2 amrchewki
- 1 mała cebula (można dać więcej, jeżeli chcemy aby surówka była wyraźnie ostra)
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 2 łyżeczki majonezu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Szatkujemy drobniutko.
Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Cebulkę obieramy i szatkujemy.
Mieszamy razem kapustę, marchewkę, cebulę i kukurydzę.
W szklance mieszamy majonez z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy i wlewamy do surówki.
Dokładnie mieszamy, dopóki wszystkie składniki się nie połączą.
Odstawiamy na trochę, aby się "przegryzła".
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)