piątek, 23 sierpnia 2013

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Kapusta jest niskokaloryczna, korzystnie wpływa na włosy, paznokcie, stawy czy odporność. Innymi słowy, warto włączyć ją do swojego menu. Powyższą surówkę przygotujecie w chwilkę (zwłaszcza jeżeli macie elektryczną tarkę lub szatkownicę). Świetny dodatek do obiadu lub razem z pieczywem zdrowy lunch. Smacznego.



Składniki na 1 miskę (ok. 4 porcje):

  • 1 małą główka kapusty
  • 2 amrchewki
  • 1 mała cebula (można dać więcej, jeżeli chcemy aby surówka była wyraźnie ostra)
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
Od kapusty oddzielamy zewnętrzne liście, myjemy, przekrawamy na pół i pozbywamy się głąba.
Szatkujemy drobniutko.
Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Cebulkę obieramy i szatkujemy.
Mieszamy razem kapustę, marchewkę, cebulę i kukurydzę.
W szklance mieszamy majonez z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy i wlewamy do surówki.
Dokładnie mieszamy, dopóki wszystkie składniki się nie połączą.
Odstawiamy na trochę, aby się "przegryzła".

Smacznego :)


kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Wlasciwosci-lecznicze-kapusty-na-anemie-obrzeki-niska-odpornosc-slabe-wlosy_33947.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)