piątek, 17 maja 2013

Domowe soki

Domowe soki

Zdrowe, świeże, pyszne i pełne witamin. Ich zrobienie wcale nie wymaga tak dużo pracy, a w zamian otrzymujemy gwarancję zdrowego, pełnego smaku soku bez żadnych sztucznych dodatków. Zatem zapraszam do mielenia i wyciskania. Blendery w dłoń :)



Powszechnie wiadomo, iż warzywa i owoce są bardzo zdrowe i pełne wszelakich dobroci. Wzmacniają odporność, spowalniają procesy starzenia, chronią organizm. Soki to bardzo dobry sposób na zwiększenie ich zawartości w naszej codziennej diecie. A jeżeli będziemy kreatywni, to nie znudzą się nam przez bardzo długi czas.
Z przygotowaniem soku jest oczywiście więcej pracy, niż z przekręceniem zakrętki w kupnym :), ale w zamian otrzymujemy produkt świeży, nieodtworzony z koncentratów, bez słodzików i cukru. A smak i konsystencja są bez porównania lepsze!
Jeżeli dodatkowo wykorzystamy jeszcze "gęstsze" owoce otrzymamy pożywny lunch.
Poniżej trochę wskazówek, jak przyrządzić domowy sok i jakich owoców używać.

Generalnie, aby podejść do sprawy w pełni profesjonalnie dobrze mieć trzy sprzęty kuchenne: sokowirówkę, blender (może być ręczny lub kubełkowy) i wyciskacz do cytrusów (możemy spróbować zastąpić go blenderem, ale efekt nie będzie ten sam).

W sokowirówce wyciskamy twarde i średnio-twarde owoce i warzywa jak na przykład marchewki i jabłka (dobrze jest wyciąć ogryzki ale zostawić skórkę, w której jest dużo dobra :) ). Jeżeli nasze urządzenie posiada tryb pracy (wolniejsze obroty) przeznaczony do miękkich owoców możemy zaryzykować winogrona, agrest czy porzeczki (dużo soku z nich nie ma, ale przynajmniej soczek będzie bez twardych łupek).

W wyciskarce do cytrusów robimy natomiast sok z pomarańcz, grejpfrutów, cytryn, limonek i innych cytrusowatych :)

Blender stosujemy w zasadzie do wszystkiego, co nie zmieściło się w dwóch poprzednich kategoriach. Z jednej strony zatem miksujemy owoce bardzo miękkie: truskawki, jagody, borówki,  kiwi, maliny, brzoskwinie, morele, nektarynki, jeżyny, banany, a z drugiej strony możemy spróbować zagęścić nasz soczek np. zmiksowanym ananasem (świeżym, nie z puszki...) czy mango.

Jakie owoce stosujemy? Najlepiej sezonowe, choć przede wszystkim kierujmy się tym, na co akurat mamy ochotę i co możemy nabyć świeżutkie, śliczne i pachnące. Dobrą marchew i jabłka możemy kupić w zasadzie przez cały rok, choć przy zakupie warto zaznaczyć, iż chcemy wyprodukować sok, abyśmy otrzymali odpowiednią odmianę. Zimą dobre są cytrusy, a wiosną, latem i jesienią wszystko, co akurat rośnie na drzewie czy krzaku :), czyli sezonowo, bo tak jest najzdrowiej.

Jakie dobroci kryją w sobie nasze potencjalne składniki? :)
  • Marchewka. Przede wszystkim beta-karoten i witamina A. Jest silnym przeciwutleniaczem, a zatem walczy z wolnymi rodnikami, chroni organizm, zapobiega chorobom serca i działa antynowotworowo.
  • Jabłka. Zawierają błonnik, który pomaga oczyszczać organizm a ponadto przeciwutleniacze i witaminy A, B1, B2, C i E. Jest to także źródło pektyn regulujących perystaltykę jelit i oczyszczających organizm. Jakby było mało zawierają jeszcze potas oddziałujący pozytywnie na układ nerwowy i serce oraz krzem na włosy i paznokcie.
  • Pomarańcze. To mnóstwo witamin: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E. Ponadto beta-karoten, kwasy omega-3 i 6 oraz mnóstwo minerałów. Przyspiesza trawienie, obniża poziom złego cholesterolu, jest przeciwutleniaczem, dzięki zawartości witaminy C.
  • Grejpfruty. Wpływa pozytywnie na układ krążenia, obniża poziom cholesterolu, działa antynowotworowo. Zawiera witaminę C, zatem jest przeciwutleniaczem.
  • Cytryny. Oczywiście witamina C, a zatem przeciwutleniacz, który walczy z wolnymi rodnikami, poprawia jakość skóry; ponadto obniża poziom cholesterolu.
  • Limonki. Mają więcej witaminy C niż cytryny, a ponadto zawierają wapń, fosfor i potas.
  • Truskawki. Zawiera witaminy C, z grupy B oraz witaminę PP a także wapń, fosfor, żelazo, potas i mangan. Ma właściwości antynowotworowe, bakteriobójcze, usprawnia perystaltykę jelit.
  • Maliny. To także źródło przeciwutleniaczy, ponadto działają rozkurczowo, zawierają sporo błonnika.
  • Jagody. Wpływają pozytywnie na układ krążenia, wzrok, są przeciwutleniaczami.
  • Borówki amerykańskie. Są bogatym źródłem naturalnych antyutleniaczy takich jak witaminy  A, C, E o bardzo wysokiej aktywności. Zwalcza wolne rodniki, działa antynowotworowo, obniża poziom złego cholesterolu.
  • Kiwi. Źródło witaminy C i E oraz z grupy B. Ponadto jest to źródło potasu, cynku, fosforu i magnezu.
  • Brzoskwinie. Zawierają dużo witamin i beta-karoten. Wspomaga bowiem produkcję serotoniny (hormonu szczęścia...).
  • Nektarynki. Wzmacnia wzrok, układ odpornościowy, zawiera beta-karoten oraz witaminy B1, B2, C, PP, E. Posiada działanie antystresowe.
  • Morele. To kolejne źródło beta-karotenu, jak również witamin PP, z grupy B i C.
  • Banany.  Zawiera potas, magnez (zatem jest antystresowy), jest to także źródło beta-karotenu, witaminy A, B1, B2, B3,B5, B6, B11, B12, C, D, E i K.
  • Mango. Zawiera błonnik, witaminę C, A, E oraz te z grupy B.
Jak widać owoce są pełne zdrowia i dobroci (w razie wątpliwości jednak, czy możecie jeść dany owoc, skonsultujcie się z lekarzem).

I ostatnie wskazówki. Pamiętajmy, aby kupować owoce świeże, jędrne, pachnące, nieuszkodzone. Przed przerobieniem je na sok zawsze dokładnie je umyjmy i osuszmy.

Pozostaje już tylko życzyć mi wszystkim smacznego i zachęcić do wyrobu własnych soczków.
Na zdrowie :)



3 komentarze:

  1. Mój ulubiony mix: 2 banany + cytryna. Jeśli akurat mam, dodaję garść agrestu. Przepyszne, orzeźwiające, w lecie można zmiksować zamrożone banany i uzyskać właśnie takie zdrowe lody. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno będzie pyszne :) Też spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam stronę www.terapiasokami.pl

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)