wtorek, 21 maja 2013

Wiosenne ziemniaczki

Wiosenne ziemniaczki

Lekkie i pyszniutkie. Idealne jako dodatek do dań z grilla lub jako samodzielne danie.



Składniki na 8 ziemniaczków (16 połówek):

  • 8 większych ziemniaków
  • 1 szklanka kremowego twarożku
  • 2 łyżeczki śmietany 12%
  • pęczek świeżej melisy
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 cebulka dymka
  • sól gruboziarnista
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
Ziemniaczki dokładnie myję i szoruję szczoteczką. Osuszam.
Każdy ziemniaczek następnie zawijam w folię aluminiową i piekę. Jeżeli wykorzystujemy grill, wkładamy ziemniaczki w żar lub pieczemy na ruszcie blisko żaru. W piekarniku pieczemy natomiast w temperaturze 200 stopni.
Sprawdzamy, czy ziemniaczki s,ą gotowe wbijając w nie patyczek lub widelec. Jeżeli wchodzi miękko, są upieczone.
Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka i metody pieczenia (grill/piekarnik). Z reguły to około 40-60 minut.
Upieczone ziemniaczki wyjmujemy z folii i ostrożnie (będą gorące) przekrawamy na połówki.
Każdą oprószamy solą i pieprzem.
W miseczce mieszamy śmietanę z twarożkiem do uzyskania gładkiej masy.
Paprykę siekamy w drobna kosteczkę a szalotkę tniemy w skośne paseczki.
Dodajemy do serka i mieszamy.
Na każdy ziemniaczek wykładamy po kopiastej łyżeczce serka i dekorujemy świeżymi listkami
melisy, która ma cudownie świeży, cytrusowy smak i ożywi nasze ziemniaczki :)

Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)