Wiosenne ziemniaczki
Lekkie i pyszniutkie. Idealne jako dodatek do dań z grilla lub jako samodzielne danie.Składniki na 8 ziemniaczków (16 połówek):
- 8 większych ziemniaków
- 1 szklanka kremowego twarożku
- 2 łyżeczki śmietany 12%
- pęczek świeżej melisy
- 1/2 zielonej papryki
- 1 cebulka dymka
- sól gruboziarnista
- świeżo zmielony, czarny pieprz
Każdy ziemniaczek następnie zawijam w folię aluminiową i piekę. Jeżeli wykorzystujemy grill, wkładamy ziemniaczki w żar lub pieczemy na ruszcie blisko żaru. W piekarniku pieczemy natomiast w temperaturze 200 stopni.
Sprawdzamy, czy ziemniaczki s,ą gotowe wbijając w nie patyczek lub widelec. Jeżeli wchodzi miękko, są upieczone.
Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka i metody pieczenia (grill/piekarnik). Z reguły to około 40-60 minut.
Upieczone ziemniaczki wyjmujemy z folii i ostrożnie (będą gorące) przekrawamy na połówki.
Każdą oprószamy solą i pieprzem.
W miseczce mieszamy śmietanę z twarożkiem do uzyskania gładkiej masy.
Paprykę siekamy w drobna kosteczkę a szalotkę tniemy w skośne paseczki.
Dodajemy do serka i mieszamy.
Na każdy ziemniaczek wykładamy po kopiastej łyżeczce serka i dekorujemy świeżymi listkami
melisy, która ma cudownie świeży, cytrusowy smak i ożywi nasze ziemniaczki :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)