piątek, 17 maja 2013

Eliche z cukinią i karczochem w sosie pomidorowo-serowym

Eliche z cukinią i karczochem w sosie pomidorowo-serowym

Dzięki zawartości sera sos posiada jedwabistą konsystencję, a dodatek cukinii i karczocha czynią z niego pożywne danie.



Składniki na 2 porcje:

  • 100 g makaronu eliche
  • 1 cukinia
  • 1/2 szklanki karczochów odsączonych z zalewy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych (jeżeli mamy świeże dobrej jakości, oczywiście wybieramy świeże :) )
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • świeża bazylia
  • 30 g startego, żółtego sera
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół a następnie kroimy w plasterki.
Serca karczochów kroimy w dość duże kawałki.
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę.
Czosnek rozbijamy bokiem noża i również drobniutko siekamy.
W małym garnuszku podgrzewamy pomidory. Dodajemy cebulę i czosnek (dzięki uduszeniu cebuli a nie usmażeniu danie stanie się lżejsze i mniej kaloryczne).
Dusimy chwilkę i wrzucamy resztę warzyw.
Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz koncentratem pomidorowym i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie al dente.
Odsączamy na sitku i wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował.

Do gotowego sosu dodajemy starty ser i mieszamy, aby się rozpuścił.
Sos wlewamy do garnka z makaronem i mieszamy całość.
Wykładamy na talerze i posypujemy świeżą bazylią.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)