Eliche z cukinią i karczochem w sosie pomidorowo-serowym
Dzięki zawartości sera sos posiada jedwabistą konsystencję, a dodatek cukinii i karczocha czynią z niego pożywne danie.Składniki na 2 porcje:
- 100 g makaronu eliche
- 1 cukinia
- 1/2 szklanki karczochów odsączonych z zalewy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych (jeżeli mamy świeże dobrej jakości, oczywiście wybieramy świeże :) )
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- świeża bazylia
- 30 g startego, żółtego sera
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Serca karczochów kroimy w dość duże kawałki.
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę.
Czosnek rozbijamy bokiem noża i również drobniutko siekamy.
W małym garnuszku podgrzewamy pomidory. Dodajemy cebulę i czosnek (dzięki uduszeniu cebuli a nie usmażeniu danie stanie się lżejsze i mniej kaloryczne).
Dusimy chwilkę i wrzucamy resztę warzyw.
Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz koncentratem pomidorowym i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie al dente.
Odsączamy na sitku i wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował.
Do gotowego sosu dodajemy starty ser i mieszamy, aby się rozpuścił.
Sos wlewamy do garnka z makaronem i mieszamy całość.
Wykładamy na talerze i posypujemy świeżą bazylią.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)