Zupa pomidorowa z serowymi grzankami
Kremowa, gęsta, aromatyczna zupa pomidorowa idealnie komponuje się z chrupiącymi grzankami i ciągnącym, żółtym serkiem. Szybki w przygotowaniu, smaczny obiad :)Składniki na 2 porcje:
Zupa pomidorowa:
- 2 szklanki bulionu (w wersji wegetariańskiej używamy bulionu warzywnego)
- 2 szklanki krojonych pomidorów bez soli lub passaty
- 2 świeże pomidory
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- świeża bazylia
Grzanki serowe:
- 3 kromki chleba
- oliwa z oliwek
- żółty ser
- gruboziarnista sól
- świeżo zmielony, czarny pieprz
Świeże pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy stwardniałe fragmenty i kroimy w dość duża kosteczkę.
Dodajemy do zupy.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i również dodajemy do zupy.
Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i - dla większej słodyczy - koncentratem pomidorowym.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy około 20 minut.
Miksujemy blenderem.
Wlewamy do talerzy i posypujemy posiekanymi liśćmi bazylii.
Kromki chleba kroimy poprzecznie na pół. Nacieramy lekko oliwą z oliwek, na wierzchu układamy plasterki sera.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, kłądziemy chleb i trzymamy chwilę, aż zrumieni się od spodu.
Następnie przykrywamy patelnię, redukujemy gaz i czekamy, aż ser zacznie się topić.
Zdejmujemy z patelni, wykładamy na osobny talerz i podajemy razem z zupą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)