piątek, 17 maja 2013

Zupa pomidorowa z serowymi grzankami

Zupa pomidorowa z serowymi grzankami

Kremowa, gęsta, aromatyczna zupa pomidorowa idealnie komponuje się z chrupiącymi grzankami i ciągnącym, żółtym serkiem. Szybki w przygotowaniu, smaczny obiad :)



Składniki na 2 porcje:

Zupa pomidorowa:

  • 2 szklanki bulionu (w wersji wegetariańskiej używamy bulionu warzywnego)
  • 2 szklanki krojonych pomidorów bez soli lub passaty
  • 2 świeże pomidory 
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • świeża bazylia

Grzanki serowe:

  • 3 kromki chleba
  • oliwa z oliwek
  • żółty ser
  • gruboziarnista sól
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
W garnku zagotowujemy bulion z krojonymi pomidorami.
Świeże pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy stwardniałe fragmenty i kroimy w dość duża kosteczkę.
Dodajemy do zupy.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i również dodajemy do zupy.
Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i - dla większej słodyczy - koncentratem pomidorowym.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy około 20 minut.
Miksujemy blenderem.
Wlewamy do talerzy i posypujemy posiekanymi liśćmi bazylii.

Kromki chleba kroimy poprzecznie na pół. Nacieramy lekko oliwą z oliwek, na wierzchu układamy plasterki sera.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, kłądziemy chleb i trzymamy chwilę, aż zrumieni się od spodu.
Następnie przykrywamy patelnię, redukujemy gaz i czekamy, aż ser zacznie się topić.
Zdejmujemy z patelni, wykładamy na osobny talerz i podajemy razem z zupą.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)