Spaghetti z grillowaną cukinią
Grillowana cukinia ma delikatny, wręcz kremowy smak, mięsistą konsystencję i - z tymi brązowymi paseczkami - wygląda naprawdę ślicznie :) Dlatego sos gra tu dopiero drugie skrzypce, uzupełniając smak dania lekką nutką ostrości i słodyczy...Składniki na 2 porcje:
- 150 g spaghetti
- 1 cukinia
- 1 duży pomidor lub 1 1/2 mniejszego
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 ostrej, czerwonej papryczki
- garść natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Wstawiamy wodę na spaghetti.
Pomidor, czosnek, cebulę i paprykę drobno kroimy.
Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie.
W tym czasie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni. Smażymy pomidora, czosnek, cebulę i paprykę. Doprawiamy papryką w proszku, solą i pieprzem.
Po 5 minutach dodajemy natkę pietruszki i cukinię, uważając, żeby jej nie porozrywać.
Przykrywamy sos, redukujemy ogień i gotujemy dalsze kilka minut, aż makaron będzie gotowy.
Odcedzamy spaghetti na sitku i dodajemy do sosu, mieszamy, gotujemy około 1 minuty, skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek i podajemy.
Smacznego :)
Pysznie wygląda, tylko skąd wziąć dobrą cukinię w zimie? Czekam z utęsknieniem na wiosnę! :) Katarzyna
OdpowiedzUsuńRacja, zimą trudno o warzywa dobrej jakości. Ja próbuję na rynku, czasem się uda, ale nie ma to jak warzywa latem... :)
OdpowiedzUsuń