środa, 27 marca 2013

Spaghetti z grillowaną cukinią

Spaghetti z grillowaną cukinią

Grillowana cukinia ma delikatny, wręcz kremowy smak, mięsistą konsystencję i - z tymi brązowymi paseczkami - wygląda naprawdę ślicznie :) Dlatego sos gra tu dopiero drugie skrzypce, uzupełniając smak dania lekką nutką ostrości i słodyczy...



Składniki na 2 porcje:

  • 150 g spaghetti
  • 1 cukinia
  • 1 duży pomidor lub 1 1/2 mniejszego
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 ostrej, czerwonej papryczki
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Za pomocą obieraczki kroimy cukinię w cienkie plasterki. Na patelni grillowej rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy cukinię, aż trochę zmięknie i będzie miała śliczne, brązowe paseczki. :)
Wstawiamy wodę na spaghetti.
Pomidor, czosnek, cebulę i paprykę drobno kroimy.
Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie.
W tym czasie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni. Smażymy pomidora, czosnek, cebulę i paprykę. Doprawiamy papryką w proszku, solą i pieprzem.
Po 5 minutach dodajemy natkę pietruszki i cukinię, uważając, żeby jej nie porozrywać.
Przykrywamy sos, redukujemy ogień i gotujemy dalsze kilka minut, aż makaron będzie gotowy. 
Odcedzamy spaghetti na sitku i dodajemy do sosu, mieszamy, gotujemy około 1 minuty, skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek i podajemy.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda, tylko skąd wziąć dobrą cukinię w zimie? Czekam z utęsknieniem na wiosnę! :) Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
  2. Racja, zimą trudno o warzywa dobrej jakości. Ja próbuję na rynku, czasem się uda, ale nie ma to jak warzywa latem... :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)