piątek, 29 marca 2013

Bliny z kawiorem

Bliny z kawiorem


Inspirowane kuchnią rosyjską. Delikatne, puszyste placuszki a do tego wyrazisty smak kawioru i kwaskowaty, kremowy jogurt...



Składniki na około 40 blinów:

  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 kostki rozpuszczonego, przestudzonego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • 30 ml ciepłej wody
  • olej do smażenia
Do miski wsypujemy drożdże, cukier, szczyptę soli oraz 2 łyżki mąki. Zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
W tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, natomiast żółtka dodajemy do mąki.
Wlewamy do miski stopione masło, mleko oraz zaczyn z drożdży. Mieszamy wszystko, aż nie będzie grudek.
Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce i zostawiamy na 1,5-2 godziny.
Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy bliny z jednej kopiastej łyżki ciasta. Uważamy, aby nie przypalić.

Gotowe bliny można podawać na wiele sposobów. Dziś bliny z kawiorem i jogurtem greckim.
Na usmażony placuszek nakładamy 1 łyżeczkę jogurtu i 1/2 łyżeczki kawioru. Świetna na przystawkę.

Wskazówka: jeżeli chcemy, aby przystawka wyglądała bardziej elegancko, usmażone bliny przycinamy do kształtu koła za pomocą metalowej wykrawaczki i noża.

Smacznego :)























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)