Bliny z kawiorem
Inspirowane kuchnią rosyjską. Delikatne, puszyste placuszki a do tego wyrazisty smak kawioru i kwaskowaty, kremowy jogurt...Składniki na około 40 blinów:
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 200 g mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/4 kostki rozpuszczonego, przestudzonego masła
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- 30 ml ciepłej wody
- olej do smażenia
W tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, natomiast żółtka dodajemy do mąki.
Wlewamy do miski stopione masło, mleko oraz zaczyn z drożdży. Mieszamy wszystko, aż nie będzie grudek.
Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce i zostawiamy na 1,5-2 godziny.
Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy bliny z jednej kopiastej łyżki ciasta. Uważamy, aby nie przypalić.
Gotowe bliny można podawać na wiele sposobów. Dziś bliny z kawiorem i jogurtem greckim.
Na usmażony placuszek nakładamy 1 łyżeczkę jogurtu i 1/2 łyżeczki kawioru. Świetna na przystawkę.
Wskazówka: jeżeli chcemy, aby przystawka wyglądała bardziej elegancko, usmażone bliny przycinamy do kształtu koła za pomocą metalowej wykrawaczki i noża.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)