Tarta czekoladowa
Kruchutkie ciasto z kremowym, delikatniutkim i puszystym kremem. Dla wszystkich łasuchów :)
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 250 g stopionego masła
- 50 ml wody
- 1 łyżka octu winnego
Składniki na krem:
- 200 g mlecznej czekolady
- 500 g śmietanki tortowej
- 50 ml Amaretto
- 50 ml wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 20 gr marcepanu
Mąkę i sól wsypujemy do miski i mieszamy.
Dodajemy masło i wyrabiamy, dopóki nie połączy się z mąką.
Wlewamy wodę oraz ocet. Chwilę mieszamy, po czym wykładamy ciasto na stolnicę i energicznie wyrabiamy, aż będzie lśniące i jednolite.
Rozwałkujemy na placek grubości około 0,5 centymetra i wykładamy do natłuszczonej formy na tartę.
Formujemy ciasto tak, aby dopasowało się do kształtu formy, razem z brzegami.
Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzony placek przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy obciążenie w postaci nasion roślin strączkowych: fasoli, grochu, ciecierzycy, soczewicy...
Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu przez 45 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie razem z folią i pieczemy jeszcze około 15 minut, aż nabierze złotej barwy.
W międzyczasie w garnuszku podgrzewamy śmietankę. Dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Zmniejszamy ogień i wlewamy Amaretto.
Obydwie mąki rozpuszczamy w wodzie i przez sitko wlewamy do kremu.
Zwiększamy ogień i, intensywnie mieszając, doprowadzamy do zagotowania.
Masa powinna zgęstnieć.
Gotujemy około minuty, po czym zdejmujemy z ognia i wylewamy na ciasto.
Posypujemy startym marcepanem i odstawiamy do wystygnięcia, aby masa trochę się ścięła.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)