piątek, 29 marca 2013

Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa


Kruchutkie ciasto z kremowym, delikatniutkim i puszystym kremem. Dla wszystkich łasuchów :)




Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g stopionego masła
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka octu winnego

Składniki na krem:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 500 g śmietanki tortowej
  • 50 ml Amaretto
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 gr marcepanu

Mąkę i sól wsypujemy do miski i mieszamy.
Dodajemy masło i wyrabiamy, dopóki nie połączy się z mąką.
Wlewamy wodę oraz ocet. Chwilę mieszamy, po czym wykładamy ciasto na stolnicę i energicznie wyrabiamy, aż będzie lśniące i jednolite.
Rozwałkujemy na placek grubości około 0,5 centymetra i wykładamy do natłuszczonej formy na tartę.
Formujemy ciasto tak, aby dopasowało się do kształtu formy, razem z brzegami.
Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzony placek przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy obciążenie w postaci nasion roślin strączkowych: fasoli, grochu, ciecierzycy, soczewicy...
Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu przez 45 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie razem z folią i pieczemy jeszcze około 15 minut, aż nabierze złotej barwy.
W międzyczasie w garnuszku podgrzewamy śmietankę. Dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Zmniejszamy ogień i wlewamy Amaretto.
Obydwie mąki rozpuszczamy w wodzie i przez sitko wlewamy do kremu.
Zwiększamy ogień i, intensywnie mieszając, doprowadzamy do zagotowania.
Masa powinna zgęstnieć.
Gotujemy około minuty, po czym zdejmujemy z ognia i wylewamy na ciasto.
Posypujemy startym marcepanem i odstawiamy do wystygnięcia, aby masa trochę się ścięła.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)