Kurczak Garam Masala z sosem tahini
Słodko-ostry kurczak z aromatycznym ryżem i a do tego sos tahini smakujący jak chałwa... Uwielbiam smak chałwy, a Wy? :)Składniki na 2 porcje
Kurczak:
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanka wody
- 4 łyżki Garam Masala
- sól
- olej do smażenia
Ryż:
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 szklanka wody
- sól
- 1 gruby plaster imbiru
- 1 łyżka kardamonu
- konfitura z gruszek
Sos tahini:
- 170 g jogurtu greckiego
- 80 g tahini
- sok z 1/2 cytryny
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałeczki.
Z obu rodzajów mąki, wody i mleka tworzymy ciasto o konsystencji gęstej śmietany (w miarę potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki kukurydzianej). Doprawiamy sola i Garam Masala.
Kurczaka obficie maczamy w cieście i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Gdy tylko się zrumieni, ściągamy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym.
Przekładamy kurczaka do naczynia do zapiekania, szczelnie przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem około 20 minut.
Ryż płuczemy i zalewamy wodą. Kardamon wyłuskujemy i wsypujemy do ryżu nasionka. Imbir kroimy w drobniutką kosteczkę i wsypujemy do ryżu. Doprawiamy solą i gotujemy około 15 minut (licząc od zagotowania).
Jogurt ucieramy dokładnie z tahini i sokiem z cytryny. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej cytrusowy smak, można dodać otartą skórkę z cytryny.
Na talerz nakładamy ryż, dekorując go konfiturą z gruszek. Obok wykładamy kurczaka. Sos przekładamy do miseczki, którą kładziemy na talerzu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)