piątek, 29 marca 2013

Kurczak Garam Masala z sosem tahini

Kurczak Garam Masala z sosem tahini

Słodko-ostry kurczak z aromatycznym ryżem i a do tego sos tahini smakujący jak chałwa... Uwielbiam smak chałwy, a Wy? :)




Składniki na 2 porcje

Kurczak:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanka wody
  • 4 łyżki Garam Masala
  • sól
  • olej do smażenia

Ryż:

  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • 1 gruby plaster imbiru
  • 1 łyżka kardamonu
  • konfitura z gruszek

Sos tahini:

  • 170 g jogurtu greckiego
  • 80 g tahini
  • sok z 1/2 cytryny

Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałeczki.
Z obu rodzajów mąki, wody i mleka tworzymy ciasto o konsystencji gęstej śmietany (w miarę potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki kukurydzianej). Doprawiamy sola i Garam Masala.
Kurczaka obficie maczamy w cieście i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Gdy tylko się zrumieni, ściągamy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym.
Przekładamy kurczaka do naczynia do zapiekania, szczelnie przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem około 20 minut.

Ryż płuczemy i zalewamy wodą. Kardamon wyłuskujemy i wsypujemy do ryżu nasionka. Imbir kroimy w drobniutką kosteczkę i wsypujemy do ryżu. Doprawiamy solą i gotujemy około 15 minut (licząc od zagotowania).

Jogurt ucieramy dokładnie z tahini i sokiem z cytryny. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej cytrusowy smak, można dodać otartą skórkę z cytryny.

Na talerz nakładamy ryż, dekorując go konfiturą z gruszek. Obok wykładamy kurczaka. Sos przekładamy do miseczki, którą kładziemy na talerzu.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)