Biały barszcz z jajkiem
Pyszny nie tylko w Święta :)Składniki na 4 porcje:
- 1 zakwas ok. 0,5 litra
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 szklanka śmietany
- 25 dag boczku
- 4 jajka
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Boczek kroimy w drobniutką kosteczkę i smażymy w garnku na 1 łyżce oleju.
Gdy się zrumieni, przesypujemy go do miseczki.
Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień.
Dobry zakwas powinien składać się wyłącznie z mąki i wody i być gęsty. Miksujemy go razem ze śmietaną i wlewamy do bulionu.
Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i chrzanem.
Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
W tym czasie, w osolonej wodzie gotujemy jajka na twardo.
Na talerzu układamy przekrojone jajko, wlewamy barszcz i posypujemy zrumienionym, chrupiącym boczkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)