niedziela, 7 kwietnia 2013

Biały barszcz z jajkiem

Biały barszcz z jajkiem

Pyszny nie tylko w Święta :)



Składniki na 4 porcje:

  • 1 zakwas ok. 0,5 litra
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany
  • 25 dag boczku
  • 4 jajka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Boczek kroimy w drobniutką kosteczkę i smażymy w garnku na 1 łyżce oleju.
Gdy się zrumieni, przesypujemy go do miseczki.
Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień.
Dobry zakwas powinien składać się wyłącznie z mąki i wody i być gęsty. Miksujemy go razem ze śmietaną i wlewamy do bulionu.
Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i chrzanem.
Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
W tym czasie, w osolonej wodzie gotujemy jajka na twardo.
Na talerzu układamy przekrojone jajko, wlewamy barszcz i posypujemy zrumienionym, chrupiącym boczkiem.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)