Podstawowe naleśniki
Najlepsze naleśniki to takie, które wybornie smakują nawet bez dodatków. Te do takich należą :) Idealne zarówno na śniadanie, jak i na obiad.Składniki na około 8 naleśników:
- 3 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oleju + olej do smażenia
- 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce, aż stworzą jednorodne ciasto.
Powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany, lecz nie stawiać specjalnego oporu w trakcie mieszania. Im delikatniejsze ciasto, tym delikatniejsze i bardziej miękkie naleśniki. Jednak za rzadkie będzie się rozpadać w trakcie smażenia.
Jeżeli jest za rzadkie dodajemy mąki, gdy za gęste mleka.
Nie żałujemy soli, bez niej naleśniki będą pozbawione wyrazistości.
Smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni na złoty kolor.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)