Yorkshire pudding z sosem z indyka
Składniki na 2 porcje:
Yorkshire pudding:
- ok. 2 jajek
- ok. 1 szklanki mąki
- ok. 2/3 szklanki mleka
- sól
- 4 łyżki oleju
Sos z indyka
- ok. 200 gr filetu z indyka pokrojonego w kostkę
- 1/2 selera anciowego
- 1 duża marchewka
- 2 małe cebule
- 2/3 szklanki pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 łyżeczka łagodnego chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
- 1/3 szklanki passaty pomidorowej
- 1 szklanka bulionu lub 1 szklanka wody z ekologiczną przyprawą warzywną
- sól
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- szczypta ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki rozpuszczone w niewielkiej ilości wody (opcjonalnie)
Surówka z kapusty pekińskiej
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1/2 czerwonej papryki
- świeży szczypior
- ocet winny i oliwa z oliwek do smaku
Do małych kokilek wlewam po łyżce oleju. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W tym czasie z pozostałych składników robię ciasto naleśnikowe. Gdy olej w kokilkach będzie rozgrzany, wlewam ciasto. Piekę od 15 do 20 minut, zależy od ilości ciasta w kokilce i piekarnika. W połowie czasu pieczenia puddingi można przykryć folią aluminiową, aby się nie przypaliły. Mi przy 20 minutach pieczenia puddingi zaczęły się zbyt przypalać, a w okolicach 15 minut były takie na "styk". Po upieczeniu puddingi powinny bez problemu wychodzić z kokilek.
Kapustę tnę na cienkie paseczki, tak samo paprykę i szczypior. Mieszam i zalewam octem i oliwą. odstawiam na około godzinę, aby się "przegryzło".
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)