poniedziałek, 15 grudnia 2014

Sernik z ricotty

Sernik z ricotty



Składniki na małą foremkę ok. 21 cm średnicy:

  • 500 gr ricotty
  • 100 gr cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka amaretto
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany
  • 100 gr czekolady mlecznej + 2 łyżki mleka
Jajka ucieram na puszysto z cukrem. Dodaję pozostałe składniki, miksuję na gładko.
Przelewam masę do natłuszczonej formy i piekę w kąpieli wodnej przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem a potem około 1,5-2 godzin w temperaturze 110 stopni. Sernik jest gotowy, gdy wbity w niego patyczek będzie suchy. Gotowe ciasto zostawiam na godzinę w wyłączonym piekarniku.
Czekoladę topię z dodatkiem mleka, polewam ciasto.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)