Sernik z ricotty
Składniki na małą foremkę ok. 21 cm średnicy:
- 500 gr ricotty
- 100 gr cukru pudru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka amaretto
- 2 jajka
- 100 ml śmietany
- 100 gr czekolady mlecznej + 2 łyżki mleka
Przelewam masę do natłuszczonej formy i piekę w kąpieli wodnej przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem a potem około 1,5-2 godzin w temperaturze 110 stopni. Sernik jest gotowy, gdy wbity w niego patyczek będzie suchy. Gotowe ciasto zostawiam na godzinę w wyłączonym piekarniku.
Czekoladę topię z dodatkiem mleka, polewam ciasto.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)