Risotto kukurydziane z pieczarkami i groszkiem
Składniki na 2 porcje:
- ok. 180 gr ryżu do risotto (mi się właśnie kończył, więc wymieszałam pól na pół ze zwykłym)
- 1 szklanka kukurydzy (może być mrożona)
- 1/2 szklanki groszku (może być mrożony)
- 4-6 pieczarek pokrojonych w plasterki
- parmezan w płatkach
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szklanka bulionu
- sól
- pieprz
Gdy kukurydza będzie miękka, blenduję ją na gładki sos, który przecieram przez sitko, aby pozbyć się łupinek.
Pieczarki i groszek zdejmuję z patelni, wkładam na nią ryż, dodaję sos kukurydziany, doprawiam opcjonalnie solą i pieprzem, dodaję masło.
Mieszam, aż składniki się połączą a ryż wchłonie trochę sosu. Na koniec dodaję pieczarki i groszek.
Nakładam na talerze i posypuję parmezanem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)