środa, 5 listopada 2014

Risotto kukurydziane z pieczarkami i groszkiem

Risotto kukurydziane z pieczarkami i groszkiem


Składniki na 2 porcje:
  • ok. 180 gr ryżu do risotto (mi się właśnie kończył, więc wymieszałam pól na pół ze zwykłym)
  • 1 szklanka kukurydzy (może być mrożona)
  • 1/2 szklanki groszku (może być mrożony)
  • 4-6 pieczarek pokrojonych w plasterki
  • parmezan w płatkach
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
Na patelni podsmażam pieczarki z groszkiem, osobno równolegle gotuję ryż oraz w trzecim garnku kukurydzę zalaną bulionem i kurkumą.
Gdy kukurydza będzie miękka, blenduję ją na gładki sos, który przecieram przez sitko, aby pozbyć się łupinek.
Pieczarki i groszek zdejmuję z patelni, wkładam na nią ryż, dodaję sos kukurydziany, doprawiam opcjonalnie solą i pieprzem, dodaję masło.
Mieszam, aż składniki się połączą a ryż wchłonie trochę sosu. Na koniec dodaję pieczarki i groszek.
Nakładam na talerze i posypuję parmezanem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)