wtorek, 7 października 2014

Spaghetti dyniowe z pieczarkami

Spaghetti dyniowe z pieczarkami


Składniki na 2 porcje:
  • ok. 160-180 gr spaghetti
  • 1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
  • 20 dag pieczarek pokrojonych w paski
  • 1,5 szklanki bulionu (lub wody z ekologiczną kostką warzywną)
  • zioła prowansalskie
  • 1 szklanka śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
W głębokiej patelni rozgrzewam olej i podsmażam pieczarki. Zalewam bulionem i dodaję dynię i zioła prowansalskie, doprawiam solą i pieprzem. Duszę na wolnym ogniu, aż dynia zacznie się rozpadać.
W tym czasie gotuję al dente spaghetti. Odcedzam.
Do sosu dodaję śmietanę, trzymając go na minimalnym ogniu.
Dodaję makaron, mieszam i podaję.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)