wtorek, 7 października 2014

Dyniowe gnocchi

Dyniowe gnocchi


Składniki na 2-3 porcje:
  •  4-6 ziemniaków w zależności od wielkości (niezbyt duże)
  • 1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ricotty
  • zioła prowansalskie
  • łagodne chilli
  • 30 dag pieczarek
  • szpinak 
  • sól
  • pieprz
  • pikantna oliwa pepperoncino
Gotuję ziemniaki i dynię. Studzę i przeciskam, aby były gładkie, bez grudek. Dodaję ser, jajka, zioła prowansalskie, sporo pieprzu, mąkę i sól. Wyrabiam ciasto.
Wałkuję na desce na wąskie ruloniki i ostrym nożem tnę na pojedyncze kluseczki, po czym każdy spłaszczam palcem na kształt poduszeczki.
Gnocchi gotuję (niezbyt długo, aby się nie rozpadały) w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju.
Odcedzam.
Oliwę rozgrzewam i smażę na niej pieczarki.
Zdejmuję je z patelni i wkładam gnocchi, które również podsmażam na złoto.
Dokładam pieczarki, szpinak, posypuję chilli i podaję.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)