Dyniowe gnocchi
Składniki na 2-3 porcje:
- 4-6 ziemniaków w zależności od wielkości (niezbyt duże)
- 1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
- 2/3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka ricotty
- zioła prowansalskie
- łagodne chilli
- 30 dag pieczarek
- szpinak
- sól
- pieprz
- pikantna oliwa pepperoncino
Wałkuję na desce na wąskie ruloniki i ostrym nożem tnę na pojedyncze kluseczki, po czym każdy spłaszczam palcem na kształt poduszeczki.
Gnocchi gotuję (niezbyt długo, aby się nie rozpadały) w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju.
Odcedzam.
Oliwę rozgrzewam i smażę na niej pieczarki.
Zdejmuję je z patelni i wkładam gnocchi, które również podsmażam na złoto.
Dokładam pieczarki, szpinak, posypuję chilli i podaję.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)