piątek, 1 sierpnia 2014

Tortellini z ricottą i szpinakiem w sosie maślanym z gałką muszkatołową

Tortellini z ricottą i szpinakiem w sosie maślanym z gałką muszkatołową



Składniki na 2 porcje:

  • 200 gr mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • odrobina wody (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki ricotty
  • 1/2 szklanki szpianku
  • 50 gr masła
  • świeżo zmielony czarny pieprz (hojnie :) )
  • 1 łyżka oleju
  • rukola
Z mąki, jajek i soli wyrabiam ciasto. Jeżeli nie chce się kleić można dodać odrobinę wody.
Odstawiam na godzinę.
Szpinak mieszam z ricottą, solą i dużą ilością pieprzu.
Gotowe ciasto dzielę na małe kuleczki (będzie się łatwiej wałkować).
Ciasto wałkuję na cieniutko. testuję je podnosząc je w stronę okna i obserwując czy jest przejrzyste. W ten sposób doskonale widać ewentualne zgrubienia. Ciasto powinno być półprzeźroczyste.
(Jeżeli posiadacie maszynę do makaronu oczywiście będzie dużo wygodniej, ja niestety nie posiadam, zatem przyjaźnię się z ciężkim marmurowym wałkiem).
Nakładam po małej łyżeczce farszu i kleję tortellini.
Gotowe pierożki gotuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
W głębokiej patelni topię masło, uważając, aby go nie przypalić. Dodaję szczyptę soli, pieprz i gałkę muszkatołową.
Następnie dodaję odcedzone dokładnie tortellini i chwilę duszę w sosie.
Posypuję rukolą.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)