Tortellini z ricottą i szpinakiem w sosie maślanym z gałką muszkatołową
Składniki na 2 porcje:
- 200 gr mąki
- 2 jajka
- sól
- odrobina wody (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki ricotty
- 1/2 szklanki szpianku
- 50 gr masła
- świeżo zmielony czarny pieprz (hojnie :) )
- 1 łyżka oleju
- rukola
Odstawiam na godzinę.
Szpinak mieszam z ricottą, solą i dużą ilością pieprzu.
Gotowe ciasto dzielę na małe kuleczki (będzie się łatwiej wałkować).
Ciasto wałkuję na cieniutko. testuję je podnosząc je w stronę okna i obserwując czy jest przejrzyste. W ten sposób doskonale widać ewentualne zgrubienia. Ciasto powinno być półprzeźroczyste.
(Jeżeli posiadacie maszynę do makaronu oczywiście będzie dużo wygodniej, ja niestety nie posiadam, zatem przyjaźnię się z ciężkim marmurowym wałkiem).
Nakładam po małej łyżeczce farszu i kleję tortellini.
Gotowe pierożki gotuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
W głębokiej patelni topię masło, uważając, aby go nie przypalić. Dodaję szczyptę soli, pieprz i gałkę muszkatołową.
Następnie dodaję odcedzone dokładnie tortellini i chwilę duszę w sosie.
Posypuję rukolą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)