Placuszki z twarożkiem
Składniki na 2 porcje:
- ok. 1 szklanki mąki (regulujemy tak, by ciasto było dość gęste)
- 2 jajka
- 1/4 szklanki twarożku (ja wykorzystuję twarożek hiszpański lub ricottę)
- ok. 1/2 szklanki mleka
- sól
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
Patelnię nacieram olejem, jeżeli jest go za dużo - odlewam resztę. Patelnia ma być tylko lekko pokryta (podobnież to zdrowe dla patelni...) Przy smażeniu kolejnych partii placuszków nie dodaję już oleju.
Na rozgrzaną patelnię kładę placuszki z 1 łyżki ciasta każdy.
Smażę na złoto z każdej strony.
Polecam z konfiturami, świeżymi owocami, jogurtem, miodem...
Ja dodałam do nich jogurt naturalny, świeże borówki i miód :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)