środa, 6 sierpnia 2014

Placuszki z twarożkiem

Placuszki z twarożkiem



Składniki na 2 porcje:

  • ok. 1 szklanki mąki (regulujemy tak, by ciasto było dość gęste)
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki twarożku (ja wykorzystuję twarożek hiszpański lub ricottę)
  • ok. 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
Z powyższych składników robię dość gęste ciasto.
Patelnię nacieram olejem, jeżeli jest go za dużo - odlewam resztę. Patelnia ma być tylko lekko pokryta (podobnież to zdrowe dla patelni...) Przy smażeniu kolejnych partii placuszków nie dodaję już oleju.
Na rozgrzaną patelnię kładę placuszki z 1 łyżki ciasta każdy.
Smażę na złoto z każdej strony.

Polecam z konfiturami, świeżymi owocami, jogurtem, miodem...
Ja dodałam do nich jogurt naturalny, świeże borówki i miód :)

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)