piątek, 1 sierpnia 2014

Gnocchi z tymiankiem, kurczakiem, groszkiem i pomidorami

Gnocchi z tymiankiem, kurczakiem, groszkiem i pomidorami



Składniki na 2 porcje:

  • 6 ugotowanych ziemniaków startych
  • 1 szklanka mąki
  • świeży tymianek dokładnie poszatkowany
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 1 ugotowany filet z kurczaka (ja użyłam z zupy)
  • 4 łyżki zielonego groszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki konserwowej
  • 1/3 szklanki pomidorków koktajlowych  (ja użyłam takie z zalewy w oliwie)
  • rukola
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki ricotty
  • 1/2 małej cebuli
Ziemniaki, mąkę, 2 łyżki ricotty, jajko, tymianek, sól i pieprz zagniatam i wyrabiam gładkie ciasto.
Dzielę je na 4 części, każdą roluję w cienki wałeczek i ostrym nożem tnę na pojedyncze kluseczki. Każdą spłaszczam palcem, tworząc kształt poduszeczki. Gnocchi gotuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Kurczaka kroję w kostkę podsmażam razem z cebulką, papryką i groszkiem. Dodaję gnocchi i smażę, aż się zrumienią. Dokładam pomidory i nakłuwam je, aby puściły sok.
Smażę chwilkę. Posypuję rukolą i resztą ricotty.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)