Gnocchi z tymiankiem, kurczakiem, groszkiem i pomidorami
Składniki na 2 porcje:
- 6 ugotowanych ziemniaków startych
- 1 szklanka mąki
- świeży tymianek dokładnie poszatkowany
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 1 ugotowany filet z kurczaka (ja użyłam z zupy)
- 4 łyżki zielonego groszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki konserwowej
- 1/3 szklanki pomidorków koktajlowych (ja użyłam takie z zalewy w oliwie)
- rukola
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki ricotty
- 1/2 małej cebuli
Dzielę je na 4 części, każdą roluję w cienki wałeczek i ostrym nożem tnę na pojedyncze kluseczki. Każdą spłaszczam palcem, tworząc kształt poduszeczki. Gnocchi gotuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Kurczaka kroję w kostkę podsmażam razem z cebulką, papryką i groszkiem. Dodaję gnocchi i smażę, aż się zrumienią. Dokładam pomidory i nakłuwam je, aby puściły sok.
Smażę chwilkę. Posypuję rukolą i resztą ricotty.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)