piątek, 1 sierpnia 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie balsamicznym

Polędwiczki wieprzowe w sosie balsamicznym



Składniki na 2 porcje:

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1 cm kawałek imbiru
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól
Dodatkowo:
  • 1 marchewka lub 2 małe
  • garść zielonej fasolki
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 kalafiora
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Polędwiczki
Dzień wcześniej marynuję mięso pocięte na porcje w marynacie z podanych powyżej składników. Trzymam je w lodówce. Na 1/2 godziny (co najmniej) przed smażeniem wyciągam je z lodówki.
Smażę polędwiczki po 1 minucie z każdej strony a następnie piekę w 180 stopniach ok. 30-40 minut (uważając, żeby nie wysuszyć, ja pomagam sobie termometrem do mięsa).

Puree z kalafiora
Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję w osolonym mleku. Gdy będzie miękki dodaję masło, świeżo zmielony pieprz i miksuję wszystko na gładko blenderem.

Fasolka z marchewką w miodowym sosie
Fasolkę wstawiam do osolonej wody. W połowie czasu gotowania dodaję do niej marchewkę.
Gotuję warzywa aż będą al dente, nie rozgotowane.
Oliwę mieszam z miodem i dodaję do odcedzonych warzyw. Ostrożnie mieszam.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)