Polędwiczki wieprzowe w sosie balsamicznym
Składniki na 2 porcje:
- 1 polędwica wieprzowa
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1 cm kawałek imbiru
- 4 łyżki octu balsamicznego
- sól
- 1 marchewka lub 2 małe
- garść zielonej fasolki
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 kalafiora
- 1 szklanka mleka
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Dzień wcześniej marynuję mięso pocięte na porcje w marynacie z podanych powyżej składników. Trzymam je w lodówce. Na 1/2 godziny (co najmniej) przed smażeniem wyciągam je z lodówki.
Smażę polędwiczki po 1 minucie z każdej strony a następnie piekę w 180 stopniach ok. 30-40 minut (uważając, żeby nie wysuszyć, ja pomagam sobie termometrem do mięsa).
Puree z kalafiora
Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję w osolonym mleku. Gdy będzie miękki dodaję masło, świeżo zmielony pieprz i miksuję wszystko na gładko blenderem.
Fasolka z marchewką w miodowym sosie
Fasolkę wstawiam do osolonej wody. W połowie czasu gotowania dodaję do niej marchewkę.
Gotuję warzywa aż będą al dente, nie rozgotowane.
Oliwę mieszam z miodem i dodaję do odcedzonych warzyw. Ostrożnie mieszam.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)