środa, 20 sierpnia 2014

Ravioli z kurczakiem

Ravioli z kurczakiem



Składniki na 2 porcje:

  • 200 gr mąki
  • 1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie, jeżeli chcemy by kolor był bardziej żółciutki)
  • 2 jajka + 1 jajko do farszu
  • sól
  • 1 ugotowany filet z kurczaka
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 60 gr masła
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka oleju
Z mąki, kurkumy, soli i jajek zagniatam ciasto. Jeżeli jest za suche, dodaję odrobinę wody.
Najlepiej odstawić ciasto na co najmniej godzinę, będzie się lepiej wałkować.
Kurczaka mielę w maszynce do mięsa, dodaję jajko, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszam, aby całość ładnie się połączyła.
Ciasto dzielę na 4 części.
Kolejno każdą wałkuję na bardzo cienki placek, pod światło powinien być półprzeźroczysty.
Nakładam po łyżeczce farszu i kleję ravioli. Jeżeli brzegi nie chcą się kleić, smaruję je kroplą wody.
Gotowe ravioli gotuję w osolonym wrzątku z olejem około 15 minut.
Odcedzam.
Na patelni topię masło na wolnym ogniu, aby się nie przypaliło. Dodaję gałkę i ziele angielskie, szczyptę soli. Następnie wrzucam ravioli i duszę około 5 minut.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)