środa, 6 sierpnia 2014

Ziołowe gnocchi z łososiem

Ziołowe gnocchi z łososiem




Składniki na 2 porcje:

Gnocchi:

  • ok. 6-7 ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • pęczek tymianku
  • gałązka bazylii
  • 3 łyżki posiekanego szpinaku (może być mrożony)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • 1/4 szklanki twarożku (ja wykorzystałam twarożek hiszpański, ale może być ricotta lub jakikolwiek inny)

Dodatkowo:

  • wędzony łosoś w płacie
  • zielony groszek
  • zielona fasolka
  • olej do smażenia i 1 łyżka do gotowania gnocchi
  • 4 łyżki śmietany
  • świeżo zmielony pieprz
Z podanych składników wyrabiam ciasto na gnocchi. Aby było gładkie, ziemniaki i twarożek ścieram w elektrycznej tarce. Dodaję dużo pieprzu (gnocchi lubią pieprz :) )
Gotowe ciasto dzielę na 4 porcje. Każdą wałkuję dłońmi w cienki rulonik (ok. 1,5 cm szerokości) i ostrym nożem kroję kluseczki. Każdą spłaszczam palcem.
Gnocchi gotuję w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Wyławiam je po chwili od momentu, gdy zaczną unosić się na powierzchni. Nie gotujemy za długo, aby się nie rozpadały.
Fasolkę gotuję al dente. Odcedzam.
Na rozgrzanej, głębokiej patelni podsmażam na złoto gnocchi z fasolką i groszkiem.
Pod koniec smażenia dodaję łososia, śmietanę i pieprz. Delikatnie mieszam i podaję.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)