środa, 20 sierpnia 2014

Cantuccini z żurawiną i migdałami

Cantuccini z żurawiną i migdałami



Składniki na pełny talerz :) :

  • 250 gr mąki
  • 180 gr cukru
  • 2 jajka
  • 60 gr masła stopionego
  •  1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki siekanych migdałów
 Z podanych składników zagniatam ciasto. Najłatwiej je wyrobić wrzucając wszystkie składniki do miski i mieszając łyżka do ich połączenia. Potem wykładam ciasto na blat i wyrabiam już tylko chwilę.
Ciasto dzielę na 5-6 porcji.
Z każdej z nich - na blacie solidnie oprószonym mąką - formuję długi, chudy wałeczek, około 1,5 cm szeroki.
Układam wałeczki na wysmarowanej masłem blasze i chowam całość do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
Piekę cantuccini około 20 minut. W połowie czasu pieczenia odwracam blachę, aby równo się rumieniły. Jeżeli robią się za ciemne, przykrywam całość folią aluminiową.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika kroję wałeczki na pojedyncze ciasteczka.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)