Cantuccini z żurawiną i migdałami
Składniki na pełny talerz :) :
- 250 gr mąki
- 180 gr cukru
- 2 jajka
- 60 gr masła stopionego
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki siekanych migdałów
Ciasto dzielę na 5-6 porcji.
Z każdej z nich - na blacie solidnie oprószonym mąką - formuję długi, chudy wałeczek, około 1,5 cm szeroki.
Układam wałeczki na wysmarowanej masłem blasze i chowam całość do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
Piekę cantuccini około 20 minut. W połowie czasu pieczenia odwracam blachę, aby równo się rumieniły. Jeżeli robią się za ciemne, przykrywam całość folią aluminiową.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika kroję wałeczki na pojedyncze ciasteczka.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)