czwartek, 15 maja 2014

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

Makaron z kurczakiem i pieczarkami


Pyszny obiad w 20 minut.


Składniki na 2 porcje:

  • 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę
  • ok. 6 pieczarek
  • 1/4 szklanki groszku (może być mrożony, lecz nie może być z puszki)
  • 1/2 pora
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka chudej śmietany
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • świeża bazylia
  • 180 gr makaronu
  • koperek
  • opcjonalnie 2 łyżki mąki
Kurczaka podsmażam na złoto na oliwie, dodaję pieczarki i por. Smażę jeszcze chwilę i zalewam bulionem.
Dodaję groszek, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Całość duszę pod przykryciem.
W tym czasie gotuję makaron.
Gdy makaron będzie gotowy, do sosu wlewam śmietanę i mieszam. Jeżeli sos wydaje mi się zbyt rzadki, dodaję mąki i intensywnie mieszam, by całość była gładka.
Dodaję koperek i odcedzony makaron.
Mieszam, aż makaron oblepi się sosem.
Posypuję bazylią.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)