wtorek, 22 kwietnia 2014

Tarhonia

Tarhonia


Węgierskie kluseczki. Bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Zwłaszcza z gulaszem lub polewnicą.


Składniki na 4 porcje:

Ciasto:
  • ok. 300 gr mąki
  • 3 jajka
  • 50 gr masła (ja wymieszałam częściowo z oliwą)
  • sól
Dodatkowo:
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 200 gr masła
Z podanych składników zagniatam ciasto.
Wyrabiam kilka minut, by było gładkie.
Dzielę na co najmniej cztery części, każdą wałkuję w malutki wałeczek.
Odstawiam na co najmniej godzinę, aby ciasto wyschło (najlepiej na całą noc).
Wysuszone ciasto przepuszczam przez maszynkę do mięsa, aby uzyskać małe kluseczki.
Obsypuję je mąką, aby się nie lepiły.
Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oleju ok. 8 minut, aż będą miękkie. Odcedzam.
Na patelni topię masło i duszę w nim poszatkowaną cebulkę.
Dodaję kluseczki i paprykę. Mieszam, chwilę dusze i nakładam.

Jeżeli macie nadmiar nie ugotowanej tarhonii, możecie ją szczelnie zamknąć i przechowywać jak domowy makaron.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Bardzo smaczne to jest... :-) takie ni to makaron ni to ryż... coś pomiędzy... fajne ...

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)