Polewnica z indyka
W sam raz do tarhonii... Kruche mięsko, aromatyczny sos.Składniki na 2 porcje:
- ok. 250-300 gr filetu z indyka
- 1/2 szklanki prawdziwków
- 2 cebule
- po 1 łyżeczce: gałki muszkatołowej, kuminu
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 l bulionu (lub w wersji ekspresowej wody z przyprawą warzywną ekologiczną)
- mąka
- świeży szczypiorek
- 3 łyżki oleju
W głębokim naczyniu rozgrzewam olej i smażę indyka na złoto.
Dodaję cebulę pokrojoną w paseczki oraz grzyby. Smażę chwilę.
Zalewam bulionem, dodaję przyprawy.
Redukuję ogień i duszę co najmniej godzinę.
Jeżeli chcę dodatkowo zagęścić sos, w 1/3 szklanki wody rozpuszczam 2 łyżeczki mąki i wlewam do sosu, cały czas mieszając.
Posypuję szczypiorkiem i podaję.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)