wtorek, 22 kwietnia 2014

Polewnica z indyka

Polewnica z indyka

 W sam raz do tarhonii... Kruche mięsko, aromatyczny sos.


Składniki na 2 porcje:

  • ok. 250-300 gr filetu z indyka
  • 1/2 szklanki prawdziwków
  • 2 cebule
  • po 1 łyżeczce: gałki muszkatołowej, kuminu
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 l bulionu (lub w wersji ekspresowej wody z przyprawą warzywną ekologiczną)
  • mąka
  • świeży szczypiorek
  • 3 łyżki oleju
Indyka kroję w kostkę, obtaczam w mące.
W głębokim naczyniu rozgrzewam olej i smażę indyka na złoto.
Dodaję cebulę pokrojoną w paseczki oraz grzyby. Smażę chwilę.
Zalewam bulionem, dodaję przyprawy.
Redukuję ogień i duszę co najmniej godzinę.
Jeżeli chcę dodatkowo zagęścić sos, w 1/3 szklanki wody rozpuszczam 2 łyżeczki mąki i wlewam do sosu, cały czas mieszając.
Posypuję szczypiorkiem i podaję.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)