wtorek, 22 kwietnia 2014

Kremowy sernik na zimno

Kremowy sernik na zimno

Robicie ciasto, wkładacie w nie mnóstwo wysiłku i ciężkiej pracy a to, co wyjmujecie z piekarnika nijak nie przypomina zdjęcia z książki kucharskiej.... Znacie ten scenariusz? Ten serniczek jest rozwiązaniem na powyższe stresy... Jest pyszny, zawsze zbiera pozytywne recenzje, prosty w wykonaniu, lekki jak churka i zawsze się uda... Polecam :)


Składniki na formę 28 cm:

  • 220 gr herbatników
  • 200 gr masła (stopionego)
  • laska wanilii
  • 250 gr śmietany 30%
  • 100 gr cukru pudru
  • 500 gr twarożku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • mały słoiczek dżemu lub konfitury wysokiej jakości, ja wybrałam wiśniową
Do tego ciasta przyda się robot kuchenny. Lub mikser i blender. Wtedy całość pójdzie błyskawicznie (mi ostatnio zajęło to 17 minut).
W blenderze mielę herbatniki, mieszam z masłem i wykładam na dno tortownicy. Lekko ubijam.
Śmietanę ubijam na sztywno.
Twarożek mieszam w mikserze z sokiem z cytryny, cukrem i ziarenkami wanilii.
Dodaję śmietanę i delikatnie miksuję do połączenia.
Wykładam na spód ciasta.
Chłodzę w lodówce przez 3 godziny.
Wykładam konfiturę.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)