Kremowy sernik na zimno
Robicie ciasto, wkładacie w nie mnóstwo wysiłku i ciężkiej pracy a to, co wyjmujecie z piekarnika nijak nie przypomina zdjęcia z książki kucharskiej.... Znacie ten scenariusz? Ten serniczek jest rozwiązaniem na powyższe stresy... Jest pyszny, zawsze zbiera pozytywne recenzje, prosty w wykonaniu, lekki jak churka i zawsze się uda... Polecam :)Składniki na formę 28 cm:
- 220 gr herbatników
- 200 gr masła (stopionego)
- laska wanilii
- 250 gr śmietany 30%
- 100 gr cukru pudru
- 500 gr twarożku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- mały słoiczek dżemu lub konfitury wysokiej jakości, ja wybrałam wiśniową
W blenderze mielę herbatniki, mieszam z masłem i wykładam na dno tortownicy. Lekko ubijam.
Śmietanę ubijam na sztywno.
Twarożek mieszam w mikserze z sokiem z cytryny, cukrem i ziarenkami wanilii.
Dodaję śmietanę i delikatnie miksuję do połączenia.
Wykładam na spód ciasta.
Chłodzę w lodówce przez 3 godziny.
Wykładam konfiturę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)