czwartek, 17 kwietnia 2014

Ravioli ze szpinakiem

Ravioli ze szpinakiem

Ravioli są pyszne ze wszystkim. Dziś ze szpinakiem i kremowym serkiem w sosie maślanym z rozmarynem.
Domowy wyrób makaronu wydaje się trudny i czasochłonny. Tymczasem przy dobrej organizacji pracy, można przyjemnie wyrabiać domowe ravioli.


Składniki na 2 porcje:


  • ok. 2 szklanek mąki
  • 6 jajek
  • 180 gr serka, np. ricotta
  • 1/3 szklanki szpinaku posiekanego
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 kostki masła
  • gałązka rozmarynu
  • kilka łyżek wody
Do mąki wsypanej do dużej miski dodaję sól oraz 2 jajka. Z pozostałych jajek oddzielam żółtka i również je dokładam.
Wyrabiam wstępnie ciasto, dolewając opcjonalnie wody.
Gdy ciasto zaczyna stanowić jednolitą masę, przekładam je na stolnicę i wyrabiam, aż będzie gładkie i elastyczne.
Mieszam serek ze szpinakiem, dużą porcją pieprzu i delikatnie solę.
Ciasto dzielę na małe kuleczki (np. na 4). Wtedy się łatwiej wałkuje.
Wałkuję na bardzo cienki placek, połowę smaruję białkiem i na niej układam małymi łyżeczkami farsz.
Przyciskam od góry drugą połową placka, mocno dociskam przestrzenie między nadzieniem i radełkiem (takim jak do faworków) wycinam ravioli.
Gotowe ravioli odkładam na deskę posypaną mąką.
Gotuję przynajmniej 4 minuty w lekko osolonej wodzie i ewentualnie z dodatkiem oleju.
Na patelni rozgrzewam ostrożnie masło (aby nie zbrązowiało) z rozmarynem.
Wkładam odcedzone ravioli, mieszam, chwilę duszę i wykładam na talerze.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)