piątek, 11 kwietnia 2014

Grillowany kurczak z rozmarynem

Grillowany kurczak z rozmarynem

Kiedy macie mało czasu i ochotę na bardziej tradycyjny obiad...


Składniki na 2 porcje:

  •  1 filet z kurczaka przekrojony wzdłuż na pół i oczyszczony
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 6-8 ziemniaków 
  • 3 łyżki mleka częściowo odtłuszczonego
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 ogórek
  • koperek
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • kilka liści sałaty
Ziemniaki kroję w drobną kosteczkę (aby się szybciej ugotowały) i gotuję w osolonej wodzie.
Kurczaka nacieram solą i pieprzem, wykładam na natłuszczony oliwą grill elektryczny, na wierzchu układam rozmaryn, zamykam grill.
Ogórek kroję w plasterki, zalewam jogurtem, dodaję koperek, sól i pieprz.
W międzyczasie sprawdzam czy kurczak się rumieni i ewentualnie spryskuję go lekko oliwą.
Nie grilluję mięsa za długo, aby nie było suche. Jeżeli zrobi się przed ziemniakami, wyłączam grill i trzymam mięso w środku, w cieple.
Ziemniaki odcedzam, tłukę z masłem, szczyptą soli (opcjonalnie), pieprzem i mlekiem.
Wykładam na talerz ziemniaki, mizerię i kurczaka, którego układam na liściach sałaty.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)