Kapuśniak z kapusty włoskiej z kiełbasą
Zupy są świetnym pomysłem na obiad nie tylko zimą... Ciepłe jedzenie bardziej syci i dodaje energii. Ta zupka też. A kapusta w dodatku jest zdrowa, zatem warto :)Składniki na 4 porcje:
- 1,5 litra bulionu
- 1 kapusta włoska
- 1 cebula
- 1/2 laski kiełbasy (ja osobiście wolę chudą)
- 8 dużych ziemniaków
- 1 szklanka śmietany 18% w temperaturze pokojowej
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- 1/3 szklanki mąki
Zagotowuję bulion i dodaję do niego ziemniaki.
Doprawiam solą, pieprzem i papryką.
Gotuję, aż będą prawie gotowe.
Dodaję poszatkowaną kapustę i gotuję jeszcze trochę, by zmiękła ale wciąż pozostała lekko chrupiąca.
W małej misce rozrabiam śmietanę z mąką i wodą.
Po jednej chochelce dolewam do miski zupę, aż całość będzie wyraźnie ciepła.
Przelewam całość do garnka, mieszam i powoli doprowadzam do wrzenia.
Wlewam do talerzy i posypuję słodką papryką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)