niedziela, 30 marca 2014

Kapuśniak z kapusty włoskiej z kiełbasą

Kapuśniak z kapusty włoskiej z kiełbasą

Zupy są świetnym pomysłem na obiad nie tylko zimą... Ciepłe jedzenie bardziej syci i dodaje energii. Ta zupka też. A kapusta w dodatku jest zdrowa, zatem warto :)


Składniki na 4 porcje:

  • 1,5 litra bulionu
  • 1 kapusta włoska
  • 1 cebula
  • 1/2 laski kiełbasy (ja osobiście wolę chudą)
  • 8 dużych ziemniaków
  • 1 szklanka śmietany 18% w temperaturze pokojowej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • 1/3 szklanki mąki
Kiełbasę i cebulę kroję w plasterki i podsmażam, zalewam bulionem.
Zagotowuję bulion i dodaję do niego ziemniaki.
Doprawiam solą, pieprzem i papryką.
Gotuję, aż będą prawie gotowe.
Dodaję poszatkowaną kapustę i gotuję jeszcze trochę, by zmiękła ale wciąż pozostała lekko chrupiąca.
W małej misce rozrabiam śmietanę z mąką i wodą.
Po jednej chochelce dolewam do miski zupę, aż całość będzie wyraźnie ciepła.
Przelewam całość do garnka, mieszam i powoli doprowadzam do wrzenia.

Wlewam do talerzy i posypuję słodką papryką.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)