niedziela, 30 marca 2014

Penne z kurczakiem i gorgonzolą

Penne z kurczakiem i gorgonzolą

Uwielbiam wszelakie sery. Gorgonzolę za jej zapach i kremową konsystencję, dzięki której robi się z niej wspaniałe sosy. Polecam :)


Składniki na 2 porcje:

  • ok. 160 gr makaronu, np. penne
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka pokrojony w kostkę i obtoczony w mące
  • 4 łyżki sera gorgonzola
  • 1 szklanka śmietany 12 lub 18%
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 cukinii
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Na rozgrzanym oleju obsmażam kurczaka na złoto. Posypuję solą i pieprzem.
Dodaję pokrojoną w drobne plasterki cukinię, zioła prowansalskie i bulion.
Przykrywam i duszę na wolnym ogniu, aż większość bulionu nie odparuje.
W tym czasie wstawiam makaron.
Do sosu dodaję śmietanę w temperaturze pokojowej, gorgonzolę i mieszam.
Odcedzam makaron, dorzucam do sosu.
Nakładam na talerze i posypuję natką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)