Penne z kurczakiem i gorgonzolą
Uwielbiam wszelakie sery. Gorgonzolę za jej zapach i kremową konsystencję, dzięki której robi się z niej wspaniałe sosy. Polecam :)Składniki na 2 porcje:
- ok. 160 gr makaronu, np. penne
- 1 pojedynczy filet z kurczaka pokrojony w kostkę i obtoczony w mące
- 4 łyżki sera gorgonzola
- 1 szklanka śmietany 12 lub 18%
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 cukinii
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 1 łyżka oleju do smażenia
Dodaję pokrojoną w drobne plasterki cukinię, zioła prowansalskie i bulion.
Przykrywam i duszę na wolnym ogniu, aż większość bulionu nie odparuje.
W tym czasie wstawiam makaron.
Do sosu dodaję śmietanę w temperaturze pokojowej, gorgonzolę i mieszam.
Odcedzam makaron, dorzucam do sosu.
Nakładam na talerze i posypuję natką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)