poniedziałek, 20 stycznia 2014

Rozgrzewający rosołek po azjatycku

Rozgrzewający rosołek po azjatycku

Za oknem szaro, mokro i wiatr tłucze o szyby... W taką pogodę lubię zjeść coś kolorowego, rozgrzewającego, budzącego poczucie wewnętrznego ciepła... I taki jest ten rosołek...


Składniki na 2 porcje:

  • kawałek wołowiny (wielkości około dłoni)
  • 4 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • 2 łyżki suszonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 czerwonej, słodkiej papryki
  • kilka różyczek brokuła
  • 2 garście makaronu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki pasty z ostrej papryki
Wołowinę płuczę i razem z włoszczyzną i wszystkimi przyprawami gotuję bulion.
Gotowy bulion przecedzam.
Wyławiam marchewkę i kroję w plasterki.
Bulion ponownie zagotowuję, dodaję brokuł, pokrojoną w kosteczkę paprykę i makaron.
Gotuję, aż makaron będzie gotowy.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)