poniedziałek, 20 stycznia 2014

Bigos na szybko

Bigos na szybko

Podobnież im dłużej bigos jest gotowany, tym lepiej. Nie zawsze jednak mam czas, stąd tez powstała wersja na szybko. W sam raz na pożywny obiad zimowy. Polecam z chrupiącą bagietką.


Składniki na ok. 6-8 porcji:

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 2 szklanki kiszonej kapusty
  • 1/2 szklanki grzybów
  • wędzone mięso (ja wykorzystałam żeberka bez kości i kiełbasę)
  • 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki jałowca sproszkowanego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • olej do smażenia
W dużym garnku rozgrzewam olej i podsmażam mięso aż się zrumieni.
Dodaję poszatkowaną kapustę, grzyby, przyprawy i podlewam około szklanką wody.
Doprowadzam do wrzenia, redukuję gaz i gotuję około 1,5 godziny.
Od czasu do czasu mieszam.
Dodaję kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy i gotuję ok. 30 minut.
Następnie rozpuszczam mąkę w 1/2 szklanki wody i dodaję do bigosu.
Mieszam, zagotowuję  i podaję.

Smacznego :)

  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)