Karpatka z wiśniami
Tę karpatkę upiekłam w bardzo dużej tortownicy, zatem wyszła mi dość chuda... Jeżeli wolicie, gdy karpatka jest naładowana kremem, użyjcie tortownicy ok. 24 cm.Składniki:
- ok. 300 gr masła
- 1 szklanka wody
- 1 kopiasta szklanka mąki
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki cukru
- cukier puder
- 1/3 szklanki konfitury wiśniowej wysokiej jakości
Dodaję mąkę i mieszam bardzo intensywnie, by ciasto było gładkie.
Odstawiam do przestudzenia.
Przekładam do miski i miksuję, dodając proszek do pieczenia oraz pojedynczo jajka.
Dzielę ciasto na dwie części i piekę na raty w tortownicy.
(Tortownicę radzę solidnie natłuścić).
Piekę około 30-40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Można przykryć ciasto folia aluminiową, aby je chronić przez nadmiernym zrumienieniem i w połowie czasu pieczenia odkryć.
Gotowe ciasto powinno być suche i dać się przełożyć z tortownicy na deskę lub talerz.
Po upieczeniu drugiego blatu zostawiam go w tortownicy.
W 1/2 szklanki mleka rozpuszczam budyń z dodatkową mąką. Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem.
Dodaję rozpuszczony budyń, zagotowuję mieszając.
Przekładam do miski i miksuję z masłem (ciepłym, miękkim). Ja daję ok. 100 gr masła. Oczywiście można dać więcej, jeżeli lubicie maślany smak kremu.
Krem wykładam na blat, który znajduje się w tortownicy.
Na wierzch układam drugi blat.
Posypuję cukrem pudrem i dekoruję konfiturą wiśniową.
Odstawiam do lodówki, aby krem trochę stężał.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)