poniedziałek, 20 stycznia 2014

Karpatka z wiśniami

Karpatka z wiśniami

Tę karpatkę upiekłam w bardzo dużej tortownicy, zatem wyszła mi dość chuda... Jeżeli wolicie, gdy karpatka jest naładowana kremem, użyjcie tortownicy ok. 24 cm.



Składniki:

  • ok. 300 gr masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 kopiasta szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder
  • 1/3 szklanki konfitury wiśniowej wysokiej jakości
Wodę wlewam do garnka. Dodaję ok. 130 gr masła. Wstawiam na ogień i gotuję, aż masło się rozpuści.
Dodaję mąkę i mieszam bardzo intensywnie, by ciasto było gładkie.
Odstawiam do przestudzenia.
Przekładam do miski i miksuję, dodając proszek do pieczenia oraz pojedynczo jajka.
Dzielę ciasto na dwie części i piekę na raty w tortownicy.
(Tortownicę radzę solidnie natłuścić).
Piekę około 30-40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Można przykryć ciasto folia aluminiową, aby je chronić przez nadmiernym zrumienieniem i w połowie czasu pieczenia odkryć.
Gotowe ciasto powinno być suche i dać się przełożyć z tortownicy na deskę lub talerz.
Po upieczeniu drugiego blatu zostawiam go w tortownicy.
W 1/2 szklanki mleka rozpuszczam budyń z dodatkową mąką. Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem.
Dodaję rozpuszczony budyń, zagotowuję mieszając.
Przekładam do miski i miksuję z masłem (ciepłym, miękkim). Ja daję ok. 100 gr masła. Oczywiście można dać więcej, jeżeli lubicie maślany smak kremu.
Krem wykładam na blat, który znajduje się w tortownicy.
Na wierzch układam drugi blat.
Posypuję cukrem pudrem i dekoruję konfiturą wiśniową.
Odstawiam do lodówki, aby krem trochę stężał.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)