wtorek, 28 stycznia 2014

Festiwal makaronu

Festiwal makaronu

Makaron: danie szybkie w przygotowaniu, łatwe, rozgrzewające i w dodatku pyszne... :) W zeszłym tygodniu jak widać często gościł u nas na stole... Zapraszam do zapoznania się z przepisami na cztery rożne dania z makaronem... A jaka jest Wasza ulubiona wersja? :)




Makaron rustykalny

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 180 gr makaronu Fantasie (grube świderki)
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 laska chudej kiełbasy
  • 3 plasterki wędliny (ja użyłam schabu
  • 1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 2-3 cebule pokrojone w paseczki
  • 6 pieczarek pokrojonych w grube plastry
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • szczypiorek
  • starty żółty ser do dekoracji
  • 2 łyżki oleju
Na rozgrzanym oleju smażę kiełbasę, wędlinę, paprykę, cebulę i pieczarki.
Uważam, aby się nie przypaliły.
Dodaję zioła prowansalskie, sól, pieprz syczuański i duszę równolegle z gotowaniem makaronu.
Makron gotuję 2 minuty krócej niż zaleca producent  i dokładnie odcedzam.
Do sosu dodaję przecier pomidorowy, dokładnie mieszam, chwilę gotuję.
Dodaję makaron, dokładnie mieszam, gotuję 2 minuty.
Przekładam na talerze, posypuję serem i szczypiorkiem.


 Zapiekanka makaronowa z szynką i szpinakiem

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 120 gr jajecznego makaronu (duże łazanki)
  • kilka plasterków szynki
  • 1/3 szklanki posiekanego szpinaku (może być mrożony)
  • 6 pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 pełna szklanka mleka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • starty żółty ser
  • pistacje
  • 1 łyżka oleju
Na rozgrzanym oleju podsmażam na złoto szynkę i pieczarki.
Dodaję szpinak i duszę, równolegle gotując makaron 3 minuty krócej niż zaleca producent.
Makaron dokładnie odcedzam, dodaję do reszty składników.
W małym garnuszku zagotowuję mleko z solą, pieprzem, musztardą i gałką muszkatołową. Dodaję mąkę i intensywnie mieszam, aż sos zacznie lekko gęstnieć.
Zalewam składniki, mieszam, posypuję pistacjami i startym serem.
Piekę, aż wierzch się lekko zezłoci.


Makaron z łososiem i zielonym groszkiem

Składniki na 2 porcje:

  • 180 gr makaronu
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 100 gr wędzonego łososia
  • 1 szklanka chudego bulionu
  • 1 szklanka chudej śmietany
  • 1 cebula
  • rukola
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżeczka oliwy
Na rozgrzanej oliwie podsmażam cebulę poszatkowaną w kosteczkę.
Dodaję bulion i groszek.
Duszę, aż groszek będzie miękki. 
W tym czasie gotuję makaron 2 minuty krócej niż jest wskazane na opakowaniu.
Dokładnie odcedzam.
Do sosu dodaję śmietanę i mąkę.
Dokładnie mieszam.
Dodaję pokrojonego łososia i makaron.
Gotuję 2 minuty.
Dodaję rukolę, mieszam i nakładam na talerze.








Spaghetti z sosem pomidorowym z czosnkiem i suszonymi pomidorami




Składniki na 2 porcje:


  • ok. 160 gr spaghetti
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/4 szklanki posiekanych suszonych pomidorów
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • żółty ser
Na rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażam starty czosnek, pilnując aby nie zbrązowiał.
Zalewam go przecierem, dodaję pomidory i przyprawy.
Gotuję na wolnym ogniu przynajmniej 20 minut.
Spaghetti gotuję 3 minuty krócej niż na opakowaniu.
Dokładnie odcedzam, dodaję do sosu.
Mieszam i gotuję na wolnym ogniu 2 minuty, tak aby wciąż było al dente.

Nakładam na talerze, posypuję serem.



 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)