Festiwal makaronu
Makaron: danie szybkie w przygotowaniu, łatwe, rozgrzewające i w dodatku pyszne... :) W zeszłym tygodniu jak widać często gościł u nas na stole... Zapraszam do zapoznania się z przepisami na cztery rożne dania z makaronem... A jaka jest Wasza ulubiona wersja? :)Makaron rustykalny
Składniki na 2 porcje:
- ok. 180 gr makaronu Fantasie (grube świderki)
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 laska chudej kiełbasy
- 3 plasterki wędliny (ja użyłam schabu
- 1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 2-3 cebule pokrojone w paseczki
- 6 pieczarek pokrojonych w grube plastry
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
- zioła prowansalskie
- sól
- szczypiorek
- starty żółty ser do dekoracji
- 2 łyżki oleju
Uważam, aby się nie przypaliły.
Dodaję zioła prowansalskie, sól, pieprz syczuański i duszę równolegle z gotowaniem makaronu.
Makron gotuję 2 minuty krócej niż zaleca producent i dokładnie odcedzam.
Do sosu dodaję przecier pomidorowy, dokładnie mieszam, chwilę gotuję.
Dodaję makaron, dokładnie mieszam, gotuję 2 minuty.
Przekładam na talerze, posypuję serem i szczypiorkiem.
Zapiekanka makaronowa z szynką i szpinakiem
Składniki na 2 porcje:
- ok. 120 gr jajecznego makaronu (duże łazanki)
- kilka plasterków szynki
- 1/3 szklanki posiekanego szpinaku (może być mrożony)
- 6 pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 pełna szklanka mleka
- 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- starty żółty ser
- pistacje
- 1 łyżka oleju
Dodaję szpinak i duszę, równolegle gotując makaron 3 minuty krócej niż zaleca producent.
Makaron dokładnie odcedzam, dodaję do reszty składników.
W małym garnuszku zagotowuję mleko z solą, pieprzem, musztardą i gałką muszkatołową. Dodaję mąkę i intensywnie mieszam, aż sos zacznie lekko gęstnieć.
Zalewam składniki, mieszam, posypuję pistacjami i startym serem.
Piekę, aż wierzch się lekko zezłoci.
Makaron z łososiem i zielonym groszkiem
Składniki na 2 porcje:
- 180 gr makaronu
- 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
- 100 gr wędzonego łososia
- 1 szklanka chudego bulionu
- 1 szklanka chudej śmietany
- 1 cebula
- rukola
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka oliwy
Dodaję bulion i groszek.
Duszę, aż groszek będzie miękki.
W tym czasie gotuję makaron 2 minuty krócej niż jest wskazane na opakowaniu.
Dokładnie odcedzam.
Do sosu dodaję śmietanę i mąkę.
Dokładnie mieszam.
Dodaję pokrojonego łososia i makaron.
Gotuję 2 minuty.
Dodaję rukolę, mieszam i nakładam na talerze.
Spaghetti z sosem pomidorowym z czosnkiem i suszonymi pomidorami
Składniki na 2 porcje:
- ok. 160 gr spaghetti
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki posiekanych suszonych pomidorów
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- oliwa
- żółty ser
Zalewam go przecierem, dodaję pomidory i przyprawy.
Gotuję na wolnym ogniu przynajmniej 20 minut.
Spaghetti gotuję 3 minuty krócej niż na opakowaniu.
Dokładnie odcedzam, dodaję do sosu.
Mieszam i gotuję na wolnym ogniu 2 minuty, tak aby wciąż było al dente.
Nakładam na talerze, posypuję serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)