wtorek, 24 grudnia 2013

Pieczarkowe poduszeczki

Pieczarkowe poduszeczki

Wszystkim Czytelnikom składam najserdeczniejsze życzenia zdrowych, pogodnych i smakowitych Świąt oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym Roku.
Vintage Cuisine


Składniki na ok. 18 sztuk:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • ok. 400 gr pieczarek obranych i startych na tarce o dużych oczkach
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • olej do smażenia
Pieczarki smażę na lekko rozgrzanym maśle. Doprawiam solą, papryką i pieprzem.
Duszę, aż zredukuje się ewentualny płyn i dodaję jajko. Mieszam, a gdy jajko się zetnie, odstawiam do przestudzenia.
Z mąki, śmietany, 2 jajek i soli zagniatam ciasto.
Dzielę je na porcje, rozwałkowuję i wycinam kwadraty. Używam do tego celu nożyka jak do pizzy, tylko pofalowanego.
Na kawałku ciasta kładę łyżeczkę farszu, przykrywam drugim kawałkiem i zaciskam brzegi.
Małym widelczykiem wyciskam wzorki.
Gotowe ciasteczka smażę dość krótko w głębokim oleju.

Smacznego i Wesołych Świąt :)




2 komentarze:

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)