wtorek, 24 grudnia 2013

Śledzie w śmietanie z żurawiną

Śledzie w śmietanie z żurawiną

Na Wigilię. Śledzie w lekko słodkim wydaniu ze ślicznie rubinową żurawinką.


Składniki:

  • duże opakowanie śledzi w oleju
  • litr tłustego mleka
  • 3 szklanki śmietany 18%
  • 1 szklanka żurawiny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
Dobę wcześniej płuczę śledzie w wodzie, usuwając nadmiar oleju.
Umieszczam w głębokiej misce i zalewam mlekiem tak, aby całkowicie je przykrywało.
Odstawiam do lodówki. Następnego dnia odcedzam.
Dzięki temu śledzie będą mięciutkie i delikatne.
Następnego dnia zagotowuję żurawinę z 2 łyżkami cukru i wodą. Dokładnie odcedzam.
Śledzie kroję na kawałki ok. 2 cm szerokości.
Śmietaną mieszam z octem, cukrem i 2/3 żurawiny.
2/3 śmietany mieszam ze śledziami w misce.
Przekładam do naczynia, w którym będą podane.
Przykrywam resztą śmietany.
Dekoruję pozostałą żurawiną.

Smacznego i Wesołych Świąt :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)