Śledzie w śmietanie z żurawiną
Na Wigilię. Śledzie w lekko słodkim wydaniu ze ślicznie rubinową żurawinką.Składniki:
- duże opakowanie śledzi w oleju
- litr tłustego mleka
- 3 szklanki śmietany 18%
- 1 szklanka żurawiny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
Umieszczam w głębokiej misce i zalewam mlekiem tak, aby całkowicie je przykrywało.
Odstawiam do lodówki. Następnego dnia odcedzam.
Dzięki temu śledzie będą mięciutkie i delikatne.
Następnego dnia zagotowuję żurawinę z 2 łyżkami cukru i wodą. Dokładnie odcedzam.
Śledzie kroję na kawałki ok. 2 cm szerokości.
Śmietaną mieszam z octem, cukrem i 2/3 żurawiny.
2/3 śmietany mieszam ze śledziami w misce.
Przekładam do naczynia, w którym będą podane.
Przykrywam resztą śmietany.
Dekoruję pozostałą żurawiną.
Smacznego i Wesołych Świąt :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentarzy. Każda opinia jest cenna :)